Wanneer mijn broer Lego technic kreeg, was ik jaloers

Geplaatst op door Component Manufacturing. De leestijd is ongeveer 7 minuten.

Iris Panhuis volgt een leer-werktraject bij NTS. Ze werkt nu vijf jaar bij NTS  in combinatie met een beroepsbegeleidende leerweg aan de vakopleiding techniek in Cuijk en dat bevalt haar uitstekend. De interesse van Iris in techniek was al vroeg gewekt. Toen ze moest kiezen tussen techniek of zorg en welzijn, koos ze voor wat ze leuk vond. Haar vriendinnen moedigden dat alleen maar aan. Ook haar vader, die als engineer voor NTS werkt, speelde een grote rol. “Ik heb van kleins af aan veel met mijn vader gehobbyd. En ik heb techniek altijd heel leuk gevonden. Wanneer mijn jongere broer een setje Lego technic kreeg voor zijn verjaardag, was ik jaloers en wilde ik altijd meespelen.”

“Op dit moment volg ik de beroepsbegeleidende leerweg niveau 4 in verspaningstechnologie,” vertelt Iris. “Ik heb eerst op het vmbo-kader gezeten. Toen ik daar in het tweede jaar een richting moest kiezen, heb ik heel lang getwijfeld tussen zorg en welzijn of techniek. Het werd dus of techniek of met kleine kindjes werken op een kinderdagverblijf.  Ik heb toen voor zorg en welzijn gekozen omdat al mijn vriendinnen voor die richting kozen.  In een kinderdag verblijf werken leek me ook heel leuk maar in mijn laatste jaar begon ik heel erg te twijfelen.”

Snuffelstage bij NTS Hermus gaf de doorslag bij keuze voor techniek

“Tijdens het vierde jaar vmbo liep ik een snuffelstage van twee weken bij NTS Hermus, een onderdeel van NTS, toen bleek dat ik montage heel erg leuk vond. Dat je van losse onderdelen iets in elkaar zet wat dan uiteindelijk werkt, sprak me aan. Ik bezocht elk jaar ook al ‘Kies Techniek’ in Venray, dat vond ik super leuk. Bovendien ging het heel slecht met de kinderdagverblijven op het moment dat ik moest kiezen. Ik dacht: ‘ik kan altijd nog voor kinderen zorgen als ik ze zelf krijg.’”

Gekozen voor wat ik leuk vind

“We zaten bij de richting techniek maar met twee meisjes in de klas. Daarom heb ik wel even getwijfeld maar uitendelijk heb ik gewoon gedaan wat ik leuk vond. Mijn vriendinnen moedigden dat enorm aan. Daarnaast heeft mijn vader een heel grote rol gespeeld. Hij werkt bij NTS Hermus als engineer en hij heeft mij al heel jong enthousiast gemaakt voor techniek. Ik heb van kleins af aan veel met hem gehobbyd.”

Uitleggen wat ik doe door vergelijking meubelmaker

“Verspaner is niet echt een typisch beroep voor vrouwen. Mijn vriendinnen kunnen zich ook niet altijd iets voorstellen bij wat ik doe maar ik vergelijk het dan met het werk van een meubelmaker. Een meubelmaker maakt van hout bijvoorbeeld een stoel en ik maak van een stuk metaal een onderdeel voor in een machine. Werken tussen met name mannen bevalt me ook goed. Ze zijn over het algemeen heel relaxt en recht-toe-recht aan, je weet waar je aan toe bent.”

Vakopleiding techniek

“Ik volg nu de beroepsbegeleidende leerweg aan de vakopleiding techniek in Cuijk. Hiervoor heb ik drie jaar Machinebouw Mechatronica gevolgd op ROC Technovium in Nijmegen. (BOL 3) Daarbij werd van alles behandeld zoals elektronica, pneumatiek, hydrauliek, plaatwerk, lassen en verspaning. Met name verspaning, dat je van een blok materiaal een voorwerp maakt, vond ik leuk. Ik heb daarom versneld in één jaar de opleiding Allround Verspanner afgerond (BBL3) ook op vakopleiding techniek in Cuijk. Daarna ben ik verder gegaan met niveau 4."

Schakel in een keten

“Op de werkvloer werk je aan de hand van een planning. Je hebt objecten die van de zagerij komen en je hebt objecten die al een andere bewerking achter de rug hebben. In de planning staat wat als eerst klaar moet zijn. Nadat ik het heb verspaand moet het vaak nog verder worden bewerkt. Ik ben eigenlijk een soort van schakel in een keten.”

Ik blijf nieuwe dingen leren

“Iedere keer leer ik weer wat nieuws. Nu ben ik bijvoorbeeld ook bezig om te leren programmeren in Hypermill. Ik zorg dan dat een design wordt ingeprogrammeerd zodat de machine de gewenste bewerking kan doen. Dat heb ik nog niet veel gedaan maar mijn collega Ben helpt me stap voor stap verder en legt me uit hoe Hypermill werkt. Dat vereist weer meer kennis van materialen en sommige producten vereisen een hogere nauwkeurigheid dan anderen.”

Mate van gewenste nauwkeurigheid varieert

“Een product van Cytosmart bijvoorbeeld. Dat is een stripje aluminium waar een lampje in komt. Dat object is een zichtdeel en dit mag dus niet beschadigd zijn! Alle stapjes die een object moet doorgaan, staan in de planning. Om dit werk te kunnen doen, moet je heel nauwkeurig zijn en je moet niet bang zijn om met je handen te werken. Het is niet zo dat je vies wordt maar je kunt ooit een keer een sneetje oplopen.”

Verspanen met een 3-asser: bewegende kop en vast bed

“Ik werk nu in totaal zo’n vijf jaar voor NTS, waarvan 3,5 jaar als vakantiehulp bij NTS Hermus en 8 maanden als leerling verspaner bij NTS Systems Development. Op dit moment werk ik bij het bedrijf NTS Precision in Eindhoven. Dat is een nieuwe locatie en het machinepark is net enorm uitgebreid. Ik werk aan de Hermle C600U, een zogenaamde 3-asser. Deze verspaningsmachine heeft een vast bed waar je producten opklemt. De kop die daarboven hangt, beweegt vervolgens zodat je bijvoorbeeld kunt boren,tappen of frezen wat je wilt/programmeert .”

Uitgangspunt is design dat engineer aanlevert

Ik start met het inladen van een programma op de computer naar de machine die de machine aanstuurt en dan maak ik een nulpunt. Het precieze nulpunt van het product is afhankelijk van de eis van de klant. Dit kan in het midden zijn, maar bijvoorbeeld ook rechts tegen vaste bek. Het programma wordt gemaakt in Hypermill en dat wordt afgeleid van een design dat een engineer aanlevert. Soms maak ik ook een zwaluwstaart voor een opspanmethode. Die is bedoeld om het object stevig vast te klemmen voor een bewerking op een andere machine.”

Doorgroeien naar het 5-assig plein en uiteindelijk anderen begeleiden

“Uiteindelijk zou ik willen doorgroeien zodat ik op het 5-assig plein kan werken. Bij die machines kan het bed ook bewegen of kantelen om zijn as, dat kan bij de 3-asser niet. Doordat je het bed kunt kantelen kun je het object aan alle kanten bewerken. Daarvoor heb je nog meer kennis van materialen en machine nodig. Achter de machine werken vind ik het leukst. De hele dag achter een computer werken is iets wat ik echt niet wil. Als ik naar de wat verdere toekomst kijk dan zou ik graag beginnende verspaners gaan opleiden. Dat lijkt me heel leuk.”

Goede begeleiding, veel afwisseling en veel ruimte voor eigen inbreng

“Ik word bij NTS heel goed begeleid. Collega’s helpen me goed en ik krijg de ruimte om mee te denken. Als ik klaar ben met de opleiding dan wil ik ook graag hier blijven. Als ik NTS zou moeten omschrijven dan denk ik aan de woorden klantgericht, nauwkeurig, samenwerken en behulpzaam zijn, ze willen je hier graag iets leren. Je mag zelf je dag indelen op basis van de planning, je hebt geen ploegendiensten en je werkt aan kleine series dus dat betekent dat je veel afwisseling hebt.”

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.