Volop ruimte voor eigen initiatief en experimenten

Geplaatst op door Development & Engineering. De leestijd is ongeveer 5 minuten.

Jeroen Jonkers is specialist Additive Manufacturing bij NTS waar hij zo’n vijf jaar geleden begon om het relatief onontgonnen terrein van 3D metaal printen voor het bedrijf te verkennen. Dit deed hij samen met acht regionale partnerbedrijven in innovatieprogramma AddLab. Door de ruimte die Jeroen kreeg om te experimenteren, maakte hij van NTS een voorloper in metaal printen. In het AddLab kreeg Jeroen de ruimte om de mogelijkheden van metaal printen te verkennen en gelijktijdig voor NTS de gewenste competenties op te bouwen. Zo snijdt het mes aan twee kanten en doet Jeroen wat hij het liefst doet: pionieren en experimenteren.

Jeroen Jonkers kijkt terug op jaren van gezamenlijk pionieren, experimenteren en kennis en inzichten op het vlak van 3D metaal printen delen met andere specialisten. Zijn interesse in Additive Manufacturing (AM) was echter al ruim voor zijn aanstelling bij NTS gewekt. “Ik vond 3D printen altijd al fascinerend,” vertelt de AM specialist. “Net als de opkomst van fablabs. Ik zag eens een VPRO-documentaire over ‘het nieuwe maken’. Begin 2011 bouwde ik daarom mijn eigen 3D printer. Op allerlei webshops kocht ik onderdelen. De software was toen nog niet zo voorgeprogrammeerd als nu en ik ben gaan experimenteren en kijken wat de effecten waren. Die experimentele benadering en de vernieuwende manier van maken vind ik geweldig.”

Uitdaging in slim vernieuwen

Na een studie HTS werkbouwtuigkunde bij Avans startte Jeroen bij het bedrijf waar hij afstudeerde. Het betrof machines voor de glastuinbouw. Na een tussenstap in safety begon hij bij een Tilburgs carrosseriefabriek als tekenaar/werkvoorbereider. “De uitdaging lag daar niet zozeer in het standaard werk,” vertelt Jeroen; “70 tot 80 procent betrof standaard carrosserieën, maar meer in hoe ik ervoor kan zorgen dat de standaard werkvoorbereiding in minder dan de helft van de tijd konden worden gedaan.” Nadat Jeroen uit Tilburg vertrok, startte hij bij Brabant Engineering waar hij 5,5 jaar gedetacheerd werd als ontwerper voor opto-mechanica bij ASML.

Meer variatie in werkzaamheden

Met een goed gevulde rugzak aan projectervaring kwam er ruimte voor een nieuwe uitdaging. “Ik heb veel verschillende facetten van het vak gezien maar op een gegeven moment kwamen de projecten op een eind,” licht Jeroen toe. “Voor mij was dat reden om na te denken over een volgende stap. Wat wilde ik nu eigenlijk echt? In ieder geval een kleinere organisatie waar dingen makkelijker geregeld kunnen worden en met een grote diversiteit in het aantal producten én dichter bij de maakindustrie.”

Weinig hiërarchie en volop mogelijkheden om je rol te pakken

Met zijn lijst aan wensen klopte Jeroen aan bij NTS. Een gouden zet. “Wat ik zocht heb ik ook gevonden bij NTS,” vertelt Jeroen. “Het is hier enerzijds heel laagdrempelig om mensen uit alle lagen van de organisatie te spreken en er is daarnaast volop ruimte voor initiatieven. Er wordt geïnvesteerd in de toekomst en daar kun je een rol in pakken.”

Zeer divers werk en multi-disciplinaire aanpak

“Bovendien is er een zeer grote diversiteit in engineering projecten met een hoge kwaliteit die multi-disciplinair worden aangepakt. De lijnen met de maakindustrie zijn verder kort. Ontwikkelen, ontwerpen, maken en assemblage vind je bij NTS in één bedrijf. Ik heb heel veel ruimte gekregen om te pionieren en experimenteren. Daarvoor heb ik natuurlijk wel resultaten moeten laten zien. In het AddLab hebben we 3D metaal printen uitvoerig kunnen verkennen en zijn voor NTS de juiste competenties opgebouwd.”

Inzicht in totale maakproces essentieel voor 3D design

Een voorbeeld van wat de experimenten opleverden is het inzicht dat het totale productieproces moet worden overzien om een goed design te kunnen maken. “Op een gegeven moment benaderde het Delfts Formula Student Team NTS met de vraag of wij hun topologie geoptimaliseerde onderdeel voor de wielophanging, in titanium konden printen,” vertelt Jeroen. “NTS heeft ondersteund in de maakbaarheid en design verificatie”. Nadat het onderdeel was geprint merkten we dat het onderdeel tijdens het verspanen begon te trillen. Dit gaf aan dat je tijdens het ontwerpen zicht moet houden op het gehele maakproces.”

Collega’s dragen actief ideeën aan

“Het allermooiste van onze ontwikkeling op AM is dat nu collega’s naar me toe komen met eigen casussen waarbij 3D printen ook echt zinvol is, dat is een grote stap. Door voorbeelden te tonen en zelf in hun handen te hebben zijn collega’s de meerwaarde van Additive Manufacturing gaan zien en ontstaan nieuwe ideeën en toepassingen. Waar ik in het begin nog zelf op engineers af moest gaan voor input, komen collega’s nu met ideeën naar me toe.”

Altijd op zoek naar de mogelijkheden die het digitale tijdperk biedt

“Van dit pionieren word ik enthousiast. Zeker de eerste jaren heb ik er zelf heel wat extra uurtjes ingestoken. Bij het verkennen van software bijvoorbeeld, dat doe ik uit interesse en met veel plezier. Door mijn hele werkzame leven heen ben ik altijd op zoek geweest naar de mogelijkheden die het digitale tijdperk je biedt. De hele digital workflow van ontwerp én maakproces brengt een hoge mate van voorspelbaarheid met zich mee en dat geldt ook voor 3D print processen. Rekening houden met alle facetten van het ontwerp en printproces is ontzettend moeilijk maar we zijn al heel ver gekomen.”

Meer weten?

Neem contact met ons op via het formulier

Neem contact op