Variatie, veelzijdigheid en je ontwerp in productie zien komen

Geplaatst op door Development & Engineering. De leestijd is ongeveer 5 minuten.

Systeemarchitect Mike Curvers (47), startte zijn carrière als elektronica engineer bij Philips. Niet lang daarna maakte hij de overstap naar Te Strake, toen de voorloper van het huidige NTS. Daar kon hij doen waar tot op vandaag de dag zijn hart ligt, namelijk het ontwikkelen van apparaten waarin nauwkeurig bewogen moet worden. Mike wil een totaalsysteem kunnen doorgronden en precies begrijpen wat er gebeurt. Bij NTS verveelt dat nooit. “NTS ontwikkelt een grote variatie aan producten voor heel verschillende klanten. Je vindt hier een combinatie van veel verschillende producten en seriebouw. Wat je zelf ontwikkeld hebt, zie je hier in productie komen.”

De interesse van Mike in techniek begon op jonge leeftijd. “Mijn hobby is al heel lang zweefvliegen” , vertelt hij. “Techniek heb ik altijd al leuk gevonden maar toen ik jong was, heb ik er thuis niet heel veel mee gedaan. Op het moment dat ik een studie moest kiezen wilde ik in eerste instantie piloot worden. Dat ging niet door en daarom koos ik voor lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft.”

Elektronica sprak vooral aan

“In het eerste jaar kwam ik daar tot de conclusie dat vooral elektronica me echt aansprak, daar zat wat mystiek achter. Ik ben daarom overgestapt naar de studie elektrotechniek aan de TU in Eindhoven. Vermogenselektronica en motoren spraken me het meest aan en daarom verrichte ik mijn afstudeeronderzoek bij OCÉ naar de hoofdaandrijving van een kopieerapparaat.”

Aandrijving is tastbaar

“Vervolgens ben ik naar Philips gegaan, in Hasselt, daar maakten ze CD-spelers. We zetten er proeflijnen op die werd doorontwikkeld in China. Daar kwam ik erachter dat ik met name geïnteresseerd ben in aandrijving. Elektronica is relatief onzichtbaar, als er geen rook uitkomt is het goed zou je kunnen zeggen. Bij motoren zie je actie, dingen draaien, dat is heel tastbaar.”

Gekozen voor voorloper NTS en sindsdien gebleven

“Op het moment dat Te Strake, de voorloper van NTS, een Open Dag hield ben ik er gaan kijken. Daar kon ik aan aandrijfsystemen werken. Dat was twintig jaar geleden en nu werk ik er nog. In de tijd is er veel veranderd. Het bedrijf heeft flinke professionaliseringsslagen gemaakt. Hoewel we destijds al voorop liepen met onze machines voor textielprinten bijvoorbeeld. Dat was een heel vernieuwend product.”

Precies begrijpen wat er gebeurt

“Vroeger waren die machines heel mechanisch, later werd het mechatronisch: een combinatie tussen elektronica, software en mechanica. De textielprinter is een voorbeeld van een groot project waaraan ik heb gewerkt. Dat is een systeemprinter, waarbij motion control zeer complex is, de inkt moet op exact de juiste positie belanden. Ik wil dan precies begrijpen wat er gebeurt en zien dat het werkt.”

Ik wil een totaalsysteem kunnen doorgronden

“NTS ontwikkelt en produceert zowel delen van machines die de rand van het mogelijke opzoeken, maar ook volledige apparaten waar de complexiteit zit in het totaal aan componenten. Dit sluit goed aan bij mijn wensen. Ik wil namelijk een totaalsysteem kunnen doorgronden.”

Van elektronica engineer naar systeemarchitect

“Van elektronica engineer groeide ik door naar Systeemarchitect, voornamelijk door heel veel gedaan en gezien te hebben. Learning on the job eigenlijk, aangevuld met een aantal cursussen op het gebied van architectuur methoden en motion control. Om Systeemarchitect te worden, heb je voornamelijk een zeer brede interesse nodig. Een studie als elektrotechniek of mechatronica biedt die breedte.”

Motion control is veelomvattend

“Motion control is wel een heel specifiek onderdeel waar ik mee bezig ben. Het gaat daarbij om de beweging van een apparaat. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat een inkjet-machine op het juiste moment de druppeltjes afvuurt op een substraat. Enkele micrometers afwijking zorgt al voor een slecht print beeld. Motion control is een veelomvattend iets.  Er komen heel veel verschillende vakgebieden bij kijken.”

De grote variatie in het werk is fijn

“Persoonlijk vind ik het werken voor NTS heel leuk. Anders zou ik hier na twintig jaar niet nog werken. Het fijne van NTS is dat NTS heel veel verschillende klanten heeft en je daardoor ook heel veel verschillende producten ziet. Wanneer je voor een werkgever kiest die maar één product maakt of maar in één branche zit, zou dat veel beperkter zijn.”

Wat je zelf ontwikkeld hebt, zie je hier in productie komen

“De kennis die je opbouwt voor de ene klant, pas je weer elders toe. De veelzijdigheid van NTS is uniek, zeker als je ziet dat er hier ook productie achter hangt. Het is een combinatie van veel verschillende producten en seriebouw. Wat je zelf ontwikkeld hebt, zie je hier in productie komen.”

Bij NTS verveel je je nooit

“Het bedrijf is verder klein genoeg om iedereen te kennen maar ook groot genoeg om je een stabiele omgeving te bieden en opleidingen. De cultuur kenmerkt zich als open en vrij. Je wordt behoorlijk vrijgelaten in wat je doet en je krijgt veel verantwoordelijkheid. Je verveelt je hier nooit, ook na twintig jaar niet.”

Meer weten?

Neem contact met ons op via het formulier

Neem contact op