Studenten werktuigbouwkunde prikkelen team met verfrissende en originele ideeën

Geplaatst op door Development & Engineering. De leestijd is ongeveer 7 minuten.

Avans studenten werktuigbouwkunde Jelle van den Heuvel en Tim Versteeg draaiden de afgelopen maanden mee in een bestaand projectteam bij NTS. Hun opdracht: het realiseren van een kostenreductie voor twee modules van een wafer processing machine. Daarbij kregen zij volop ruimte om anders te denken. En met succes. De studenten droegen diverse originele besparingsvoorstellen aan. Al met al kijken zij terug op een zeer geslaagde stage: ‘hoewel ons leerproces centraal stond en er geen druk was om met besparingen te komen, voelt het goed dat we met concrete oplossingen hebben kunnen bijdragen en het team hebben kunnen inspireren met onze ideeën.”

“Vanwege het coronavirus was een stageplaats vinden vorig jaar helemaal niet eenvoudig,” vertelt Jelle. “Vanwege de onzekerheid die de crisis met zich meebracht en het gebrek aan capaciteit om stages te begeleiden volgden er weinig reacties op mijn vraag aan bedrijven om een stage. NTS kende ik omdat ik op de middelbare school tijdens een opdracht voor natuurkunde met het bedrijf in aanraking was gekomen. Om die reden heb ik NTS benaderd. Er lag een concrete opdracht voor twee studenten om een cost-down te maken voor twee modules van een wafer processing machine. Tijdens de kennismaking met onze begeleiders had ik meteen een klik en was de keuze voor de opdracht makkelijk gemaakt.”

Ingewikkelde maar uitdagende opdracht

“Ik kende NTS nog niet,” vervolgt Tim: “maar nadat ik werd benaderd door een begeleider op school met de vraag of ik interesse had in een opdracht bij NTS ben ik op gesprek gegaan. De opdracht was behoorlijk ingewikkeld, maar wel een echte uitdaging. Het was een opdracht voor twee personen en we zijn in feite ingestapt op een lopend project waarbij we meewerkten met het team. Achteraf ben ik heel blij dat ik NTS op deze manier ben tegengekomen.”

Meedraaien met een team is uniek en heel gaaf

“Dat je kunt meewerken in een bestaand project gebeurt niet zo vaak bij stages,’ vult Jelle aan; “meestal werk je alleen aan een afgebakende opdracht. Dat is wat we ook horen van andere studenten tijdens stagemarkten. Zij werken meestal vrij afgezonderd van de medewerkers van een bedrijf. Dat je meewerkt aan een project in een bestaand team is uniek en echt heel gaaf. Je voelt je dan alsof je echt onderdeel van het project en het bedrijf bent. We konden bovendien een beroep doen op het volledige team als begeleiders, dat was ook een echte plus.”

Vrijheid om origineel en out-of-the box te denken

“Hoewel het een bestaand project was, hadden we wel veel meer vrijheid om origineel en out-of-the-box te denken dan de engineers die aan het project werkten,” vertelt Tim. “In samenwerking met NTS hebben we KPI’s vastgesteld die betrekking hebben op de besparing per module. Een ervaren engineer moet per uur een bepaald bedrag besparen. Dat gold niet voor ons. Het hele idee was dat wij vrij konden denken en zo het team met originele ideeën konden inspireren.”

Kostenbesparing en nieuw ontwerp

“Onze opdracht was zoals gezegd om een cost-down te maken van een bestaande machine. Het betrof twee modules en een minimale gewenste besparing. In het hoe werden we heel vrijgelaten. Wat we moesten opleveren was een kostenbesparing en een nieuw ontwerp. Daarbij boog Jelle zich over een cost-down voor een frame en hield ik me bezig met een module genaamd de FOUP Door Opener.”

Onderlinge samenwerking heel waardevol

“Mijn module vereiste een dynamische berekening, die van Jelle was wat meer statisch. Dat we samen aan onze opdrachten konden werken was heel mooi. Doordat we naast elkaar zaten, hebben we veel van elkaar meegekregen en hebben we samen kunnen sparren. Het is ideaal om bijvoorbeeld even te kunnen toetsen bij de ander of je echt niets over het hoofd hebt gezien.”

Ruimte om ons te verdiepen in de materie

“We hebben de eerste weken benut om ons in de materie te verdiepen. De complexiteit van de machine van de klant maakte het heel uitdagend. Ik wist nog niet zo heel veel van de semiconductor industrie en van wat de machine exact deed. Dat hebben we mogen zien en ervaren. Jelle en ik zijn in eerste instantie gezamenlijk vertrokken. We zijn gestart met een gesprek met de engineers, zij hebben ons uitleg gegeven over de machine. Vervolgens hadden we ruimte om het model te bekijken, ons te verdiepen in de materie, vragen te stellen en de machine te leren kennen.”

Kostenbesparing in kaart gebracht

“Vervolgens hebben we methodisch ontwerp toegepast en een functiewaarde analyse gedaan. Dit is onderdeel van de value engineering aanpak die NTS zelf ook toepast. Op die manier hebben we in kaart gebracht welke functies er zijn, wat ze kosten en waar mogelijke besparingen te realiseren zijn. Vanaf dat moment zijn onze projecten uit elkaar gegroeid en zijn we ieder eigen concepten gaan uitwerken.”

Andere leverancier voor poedercoating

“Een besparing waarop ik stuitte betrof poedercoating,” vertelt Jelle. “NTS Singapore produceert de frames en na productie, gaat er poedercoating overheen. Er was alleen nog nooit gekeken naar een alternatief voor de coating en wat voor besparing dat oplevert. Ik kan me ook voorstellen dat je dat soort dingen over het hoofd ziet wanneer je 1,5 jaar bezig bent met een project. Met NTS Singapore heb ik in kaart gebracht of dezelfde coating, in dezelfde kleur, bij een andere leverancier een besparing zou opleveren. Dat bleek zo te zijn. Uiteindelijk heb ik in Singapore een leverancier voor de coating gevonden die significant goedkoper is.”

Aluminium verruilen voor staal fikse besparing

“Een voorbeeld van waarop ik een besparing heb behaald zijn grotere onderdelen die gedraaid of gefreesd moeten worden,” continueert Tim. “Die onderdelen worden gemaakt van aluminium of staal. Om de levensduur van het materiaal te verlengen wordt het vernikkeld of geanodiseerd. In Nederland kom je dan op ongeveer dezelfde kosten uit maar in Singapore niet. Na het nodige onderzoek bleek dat overgaan van aluminium naar staal een aanzienlijke kostenbesparing zou betekenen.”

Fijn om relevante bijdragen te leveren

“Onze voorstellen voor wijzigingen die mogelijk kostenbesparing opleveren worden door de NTS-projectleider meegenomen richting de klant,” licht Jelle toe. Het mooiste resultaat van onze stage zou zijn wanneer een deel van de besparingen die we hebben bedacht, wordt overgenomen. Tim beaamt dat volledig: “als ik iets bedenk waaraan het team niet heeft gedacht dan geeft me dat een heel fijn gevoel. Het voelt goed om te kunnen bijdragen.”

Leerproces centraal

“Onze projectleider Ralph gaf aan dat onze bijdrage heel waardevol is geweest voor het project en dat we hen met onze ideeën voor kostenbesparing aanhoudend hebben geprikkeld. Dat is fijn om te horen. En ook als we iets bedachten dat niet direct leidde tot een oplossing, was dat niet erg. Dat heeft Ralph meermaals benadrukt. Er was geen enkele druk, het ging om ons leerproces.”

Mooi resultaat en uitstekende begeleiding

“Al met al is deze stage een enorm positieve ervaring geweest,’” concludeert Jelle. “Zowel NTS als bedrijf, de opdracht en de begeleiders waren super. De begeleiders hebben alles op alles gezet om ons zo goed mogelijk te begeleiden en zaten dicht op ons proces.” Tim onderschrijft dat: “onze begeleiders hebben de tijd voor ons genomen en dat zie je terug in het resultaat.”


“Deze stage maakte onderdeel uit van een initiatief waar NTS afgelopen zomer is gestart om technische studenten aan zich te binden: student assignments. Die assignments zijn bedoeld om het potentieel van technische studenten volledig te benutten en hen een kans te geven om direct relevante expertise op te doen. Het betreft technische projectopdrachten die volledig aansluiten op de dagelijkse operatie van NTS.”

Lees meer

Meer weten?

Neem contact met ons op via het formulier

Neem contact op