Ongelooflijk mooi waartoe een gezamenlijk doel kan leiden

Geplaatst op door Systems Assembly. De leestijd is ongeveer 8 minuten.

Engineering Manager Marcel Rietkerk (43) is verantwoordelijk voor een team van 29 engineers binnen de divisie Mechatronics van NTS. Samen zorgen zij ervoor dat componenten, producten en systemen van klanten in een hoger volume kunnen worden gemaakt. De afgelopen jaren verdubbelde het team in omvang en het groeit nog steeds. Het team staat voor een zeer veelomvattende en diverse opgave in een heel dynamisch speelveld. ‘Mijn teamleden zijn mensen die gas willen geven en erop uit willen. We willen Champions League spelen. Soms heb je een moment dat het spannend is om een systeem werkend te krijgen, maar dan is iedereen zo gedreven dat het toch lukt. Wanneer een team een gezamenlijk doel heeft, is het ongelooflijk mooi waartoe dat kan leiden.’

 “Alles wat onze klanten ontwikkelen en wat onze divisie Development & Engineering ontwikkelt, is bedoeld om er uiteindelijk een serie van te bouwen,” vertelt Marcel Rietkerk. “Mijn afdeling is verantwoordelijk voor de technische realisatie van series. Je hebt een model of een prototype en dat moet worden opgeschaald. Als een klant op dit moment één systeem per maand produceert en hij wil de productie opschalen en er vijftien per maand gaan produceren betekent dat wezenlijke andere vereisten in zowel het ontwerp, de werkplek als de procesinrichting.”

Grote variatie in sectoren en klanten vereist brede kennis

“Voor engineers is het leuke van werken voor NTS dat het heel gevarieerd is. Wij werken voor een groot scala aan klanten dat varieert van een OEM tot een scale-up en actief is in diverse velden. Zo werken we bijvoorbeeld voor de semicon en medische industrie, voor analytics en aan printing technologie. Ook maken we machines voor de solar industrie. Dat zijn allemaal heel verschillende takken van sport en dat vereist zeer uiteenlopende specialistische kennis.”

“Iets anders wat het werken in dit specifieke team typeert, is dat je met heel diverse mensen te maken hebt, zowel binnen NTS als bij leveranciers en klanten. Binnen NTS heb je bijvoorbeeld te maken met new product logistics, zij richten de supplychain in. Sommige systemen die we maken bestaan uit wel 2500 componenten, die moeten allemaal worden ingekocht en tijdig worden geleverd. Het is een heel uitdagende opgave om te organiseren voor een product dat continu in ontwikkeling is.”

Alles draait om optimalisatie voor productie in volume

“Wat mijn team typeert is dat we geen product, systeem of component ontwerpen. We dragen bij aan het optimaliseren en perfectioneren van het ontwerp van een klant of system developer van NTS zodat het geschikt is om in volume te produceren. Daarin werken we intensief samen met onze klant. We zijn verantwoordelijk voor het creëren en onderhouden van de meest efficiënt mogelijke situatie.”

Behoefte aan mensen die weten wat maakbaar is

“Het is daarom heel waardevol om een beroep te kunnen doen op mensen met praktijkkennis. Mensen die vanuit de praktijk weten wat maakbaar is. Wat betreft ervaring en kennis is er een heel leuke wisselwerking in het team. Er zijn teamleden met  jaren technische ervaring maar ook jonge mensen die heel behendig zijn met computers en software. Het is aan mij de uitdaging om te zorgen dat die kennis ook wordt gedeeld en dat de gewenste kruisbestuiving plaatsvindt.”

Engineer worden was een logische keuze

“Voor mijzelf was de keuze voor een engineersopleiding eigenlijk heel logisch. Mijn vader zat in het vak. Toen ik was afgestudeerd aan de opleiding mechatronics engineer bij Fontys Hogescholen, kreeg ik een  brochure in handen van één van de technische toeleveranciers in de regio. Ik was direct enthousiast en startte er als constructeur. Uiteindelijk heb ik bij mijn eerste werkgever ook het sales engineering en de inrichting van een ERP pakket leren kennen.”

Combinatie techniek en bedrijfsprocessen interessant

“Normaal gesproken kom je als engineer niet zozeer met bedrijfsprocessen in aanraking maar door het vanaf nul inrichten van een ERP-pakket, kreeg ik inzicht in alle processen die relevant zijn voor een optimale inrichting van je bedrijf. De combi tussen de techniek en bedrijfskunde heb ik daarna altijd in mijn functies behouden. Mijn tweede werkgever was een Pools bedrijf waar ik de mogelijkheid had een managementfunctie te gaan vervullen. Dat en het feit dat ik graag een periode in het buitenland wilde wonen gaven voor mij de doorslag om er te beginnen.”

“Van leven in het buitenland leer je ontzettend veel. Hoewel Polen niet heel ver van hier is, is de cultuur er echt heel anders. Werken in het buitenland is bovendien wezenlijk anders dan er op vakantie gaan. Wanneer je er werkt leer je de cultuur pas echt kennen. Uiteindelijk heb ik er 4,5 jaar gewoond en op dat moment moest ik een keuze maken: of een sociaal leven opbouwen in Polen of terug naar Nederland gaan, je kunt niet in twee werelden blijven leven.”

Voorkeur voor bedrijf met internationaal karakter

“Ik heb uiteindelijk gekozen om terug te gaan naar Nederland maar ben er wel bij een heel internationaal bedrijf gaan werken met vestigingen over de hele wereld. Als projectmanager heb ik productieprocessen opgezet in allerlei landen en met mensen van allerlei nationaliteiten. Het internationale karakter zie je ook weer terug in NTS. NTS is heel internationaal en heeft vestigingen in onder meer Azië en Oost-Europa en ook de klanten van NTS zijn multinationale OEMs.”

Platte organisatie met oog voor langetermijn belangen

“Wat voor mij uiteindelijk doorslaggevend was in mijn keuze voor NTS is dat dit bedrijf draait om machinebouw en mechatronica. Dat is het product. Ook vind ik het feit dat NTS in de kern een familiebedrijf is heel belangrijk, langetermijn belangen zijn hier zwaarwegender dan korte termijn gewin.”

“NTS is een mooie platte organisatie met korte lijntjes waar zowel wordt ontwikkeld als gemaakt. Het is heel mooi dat je hetgeen je in theorie bedenkt ook meteen in de praktijk terugziet. Dat is waar NTS Mechatronics heel sterk in is. Het is een grote organisatie maar niet te groot, er is weinig gelaagdheid waardoor je heel snel kunt schakelen en tegelijk heeft de organisatie voldoende schaalgrootte om dingen goed te kunnen oppakken.”

Divers team van generalisten met ieder eigen specialisme

“Als projectmanager heb je geen vast team, aan projecten zit een duidelijke kop en een staart. Een afdeling is aan de andere kant  nooit klaar. Het was bewust mijn ambitie om een afdeling te managen. Je krijgt dan veel meer te maken met mensen, teamvorming en het organiseren van processen en rollen. Mijn team is de technische vraagbaak voor de hele organisatie. Problemen oplossen moet je leuk vinden en voor mij geldt dat je het leuk moet kunnen maken.”

“De diversiteit in mijn team is leuk. De uitdaging voor mij is om ervoor te zorgen dat de teamsamenstelling klopt en dat mensen voldoende inzicht hebben in elkaars capaciteiten en kenmerken. Uiteraard is niet iedereen hetzelfde, er zijn mensen die tot op detailniveau pakketten beheersen en er zijn mensen die wanneer een product of machine niet blijkt te werken supersterk zijn in het out-of-the box troubleshooten en op die manier de machine toch werkend te krijgen. Waar het om gaat, is dat iedereen zijn specialisme heeft maar dat iedereen ook een beetje generalist moet kunnen zijn.”

Groei team door groei organisatie

“De snelle groei van de organisatie zie je ook in mijn team. De behoefte aan mensen die kunnen wat wij doen is groot. In 2,5 jaar tijd is mijn team twee keer zo groot geworden. Het is ook een heel veelzijdige baan. NPI en productie Engineers zijn mensen die in de praktijk staan, continu in de weer zijn met het onderhouden van contacten bij de klant, bij toeleveranciers en in de interne organisatie. Het is daardoor heel dynamisch. Bovendien krijg je te maken met een zekere mate van druk. Wanneer een systeem niet werkt, kan dat geen maand duren. Die situatie moet zo snel mogelijk worden opgelost.”

Enorme commitment en drive

“Soms heb je zo’n moment dat het heel spannend wordt maar dat iedereen zo gedreven is dat het toch lukt. Dan krijg je zo’n enorme commitment, zo’n enorme drive. Wij willen Champions League spelen. Dan moet er in een team een bepaalde flow komen. Wanneer een team een gezamenlijk doel heeft, is het ongelooflijk mooi waartoe dat kan leiden.”

Gedreven professionals die bereid zijn gas te geven

“Mensen bij NTS zijn bijzonder sterk in die gedrevenheid en collegialiteit. We schakelen snel, denken out-of-the-box, pakken dingen snel op. We zijn heel agile, maar zijn gelijktijdig continu bezig de processen te borgen en risico’s te elimineren. Wat je hier krijgt, is veel vertrouwen en de kans om de handschoen op te pakken. Ik heb alleen maar professionals in mijn team en wil niet micromanagen. Mijn teamleden zijn mensen die gas willen geven en erop uit willen.”

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.