Ondernemer in vast dienstverband met een missie

Geplaatst op door Development & Engineering. De leestijd is ongeveer 6 minuten.

Voor Senior Technology Manager Eddy Allefs zijn dagen standaard te kort. Bij NTS houdt hij zich bezig met business development. Naast het verkennen van nieuwe markten, kansen en diensten voor het bedrijf, diept hij bestaande klantrelaties verder uit en zet hij zo nu en dan ook een recruitment pet op. Zijn solide en uitgebreide netwerk, knowhow en jarenlange ervaring in de high tech benut hij om NTS nog een stap verder te brengen. De meeste energie krijgt Eddy van de combinatie van techniek, business en mensen. De lat legt hij hoog, voor NTS en zichzelf. “Ik zou nog veel meer willen doen, maar tijd is echt mijn vijand.”

Het liefst is Eddy Allefs 24/7 in touw. Naast het verkennen van kansen voor NTS, het optreden als mentor voor start-ups bij HighTechXL en het voeren van gesprekken met experts die voor NTS van meerwaarde kunnen zijn, schrijft hij columns voor Techwatch over heel uiteenlopende onderwerpen als Blockchain, AI en de circulaire economie. Een ondernemer in een vast dienstverband die vertrouwt op zijn ethisch kompas om op de juiste momenten de juiste stappen te zetten.

Technologische ontwikkelingen in ongekende stroomversnelling

“De ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn, en vooral hier in de regio, vind ik heel leuk,” vertelt Eddy. “Wat je ziet, is dat technologie zich nu in een ongekende stroomversnelling bevindt. Als je kijkt naar de maatschappelijke problematiek waarvoor we staan, is het dan ook echt vijf voor twaalf. Technologie biedt een antwoord en daarom zie je dat technologieën als Additive manufacturing, Blockchain, Artificial Intelligence, Robotics en dergelijke zich nu razendsnel ontwikkelen.”

In eerste instantie gekozen voor praktische opleiding

“Technologie heb ik altijd leuk gevonden. Mijn carrière startte bij Philips in het elektronica lab. Ik was net afgestudeerd in Analoge Elektronica aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarvoor had ik het vwo afgerond en koos bewust voor het hbo omdat ik  thuis heel praktisch ben opgevoed. Mijn vader was een man van de praktijk en daardoor heb ik ook een praktische opleiding gekozen. Analoge elektronica sprak me ook enorm aan, ik was vroeger altijd aan radiootjes aan het sleutelen enzo. Bij Philips merkte ik alleen al snel dat wo’ers en hbo’ers heel verschillend werden behandeld. Tegenwoordig is dat niet meer zo maar destijds bood een wo-opleiding je simpelweg veel meer kansen.”

Generalistische studie schot in de roos

“Ik koos er daarom voor om naast mijn baan bij Philips een deeltijd wo-opleiding bedrijfskunde te volgen en dat was een schot in de roos. Je raakt heel veel verschillende onderwerpen op hoofdlijnen zonder extreem de diepte in te gaan. Die generalistische aanpak past enorm goed bij me. Ik vind de specialisten wel die ik nodig heb. Wanneer ik in mijn werk mensen, bedrijfseconomische processen en technologie kan combineren, ben ik blij.”

Inhoud nooit los gelaten

“Hoewel ik graag op hoofdlijnen blijf, heb ik de technologie nooit los gelaten. Je moet wel met je knieën in de modder hebben gestaan om mijn rol te kunnen vervullen. Ik weet bijvoorbeeld wel het verschil tussen een regeltechnicus met dynamica kennis of een dynamicus met kennis van regeltechniek en vind het leuk om mijn stakeholders uit te dagen om mij in Jip-en-Janneketaal uit te leggen wat ze doen en waarom. Zo word ik zelf ook weer slimmer.”

Bedrijven verder brengen

“Als ik terugkijk op mijn carrière dan heb ik met name altijd gezorgd dat bedrijven een volgende stap zetten. Bij Victron bijvoorbeeld was mijn taak om de productie te begeleiden en producten te infaseren en uitfaseren. Ik heb er het projectmatig werken geïntroduceerd. In mijn werk bij DAF ben ik criteria gaan vastleggen waaraan suppliers moesten voldoen in plaats van dat we onze manier van werken afstemden op wat geleverd werd. Dat was destijds vrij baanbrekend.”

Uitdaging in de inhoud

“Bij Victron werd ik gevraagd of ik het dochterbedrijf wilde gaan leiden. Dat heb ik gedaan. Als R&D man richtte ik me op het opschonen van het productportfolio en probeerde ik er een projectorganisatie van te maken. Het bedrijf was daar alleen nog niet klaar voor. Dat terwijl die projectenbusiness echt kansrijk was. Ik werd er in dat proces op een gegeven moment op gewezen dat ik niet moest vergeten om mensen mee te krijgen. Die zachte kant van het werk heb ik daar echt geleerd, maar op een gegeven moment miste ik de technische inhoud. Ik stond stil, leerde zelf te weinig meer en begon de high-tech te missen. De uitdaging zat ‘m voor mij toch echt in de inhoud.”

ASML meest extreme wat je vindt in hightech

“Daarom heb ik elf jaar voor ASML gewerkt. Als het om hightech gaat, is dat toch wel echt het meest extreme wat je kunt aantreffen. Die gekte trekt je dan. Ik heb ASML op een gegeven moment verlaten maar ben er na een aantal jaren weer teruggekeerd. Bij ASML werd ik na mijn terugkeer groepsleider mechatronica. Een enorme ervaring maar lijnmanagement is iets waar ik op den duur toch geen voldoening meer uithaalde.”  

Combinatie van techniek, business en mensen

“Op een gegeven moment ben ik gaan kijken waar ik de meeste energie van kreeg en dat is toch de combi van techniek, business en mensen. Dat trof ik bij NTS. Ik ben hier in wezen aan het ondernemen in een vast dienstverband en heb een heel vrije rol. Ik probeer NTS verder te brengen door mijn track record, ervaring en netwerk in te zetten en slimme verbanden te leggen. Dat geeft me vleugels.”

Proberen om NTS naar een hoger niveau te tillen

“Ik opereer hier op het grensvlak van techniek en business. Soms draag ik leads aan, op andere momenten trek ik het sales traject en dan weer ben ik bezig met new business of probeer ik de interne organisatie naar een hoger niveau te tillen zodat we de klant nog meer ontzorgen. Ik heb daarbij uiteraard targets, en uiteindelijk moet de geschiedenis uitwijzen of ik die haal, maar mijn lat ligt hoog. Voor mijzelf en voor NTS.”

Tijd is mijn vijand

“Er is hier intern ook altijd van alles te doen. Zo spreek ik volgende week een Chinees bedrijf om een developmentproject te verkennen dat aansluit bij onze bestaande productie in Azië, help ik zo nu en dan de recruiters van NTS door geschikte kandidaten aan te dragen, gaan we een technologiedag organiseren voor alle technici in het bedrijf en ben ik enkele van de value propositions die deel uitmaken van het identiteitstraject van NTS aan het detailleren. Ik zou nog veel meer willen doen maar tijd is echt mijn vijand.”

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.