NTS Botech: opleiden technische vakmensen met Techniekcentrum | Brainport

Geplaatst op door NTS. De leestijd is ongeveer 6 minuten.

Het vinden van technisch opgeleide werknemers, bijvoorbeeld CNC frezers, is een uitdaging. Er is een tekort aan vakmensen en te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding om dat tekort op te lossen. Daarom werkt NTS Botech sinds 2018 samen met andere bedrijven en het ROC aan het opleiden van technische vakmensen in de regio De Peel. In dit artikel bespreken we met praktijkopleider Pierre Penninx hoe deze BBL trajecten eruit zien, waarom dit samenwerkingsverband tot stand is gekomen en wat NTS Botech verder doet om toekomstige technici enthousiast te maken.

Met alle initiatieven hopen we meer scholieren, studenten én bedrijven enthousiast te maken voor technische beroepen en opleidingen in De Peel. Zo werken we samen aan meer en beter opgeleide technische vakmensen in onze regio.

Specialist CNC Frezen bij NTS Botech

NTS Botech is onderdeel van NTS en gespecialiseerd in hoognauwkeurige stabiliteitsoplossingen voor producten en machines in bijvoorbeeld de semiconductor markt. Om deze componenten te realiseren worden in de fabriek in Helmond grote stukken graniet en staal bewerkt met uiterste precisie en extreme vlakheden. Pierre Penninx is CNC specialist en leermeester bij NTS Botech en heeft ruim 30 jaar ervaring met CNC draaien en frezen. Deze kennis en ervaring deelt hij als praktijkopleider ook met huidige collega’s die zich verder willen ontwikkelen en studenten die nieuw zijn in het vak.

“Ik ben mezelf altijd blijven ontwikkelen en blijven leren. Mijn interesse ligt niet bij de zakelijke kant of om bijvoorbeeld door te groeien tot manager, maar in het blijven verbeteren van mijn vaardigheden en die van anderen. Daarom ben ik sinds mijn 22ste praktijkopleider. Dat was al onderdeel van mijn functie bij NTS Botech en sinds 3 jaar doe ik dat namens NTS Botech ook bij Techniekcentrum | Brainport.” - Pierre Penninx

Techniekcentrum Brainport

Techniekcentrum | Brainport (TC|B) is op dit moment een samenwerkingsverband tussen technische bedrijven in de regio. Deze bedrijven én ROC ter AA werken samen om in de regio De Peel, ten oosten van Eindhoven, meer technici op te leiden. Dit doen zij door verschillende Beroeps Begeleidende Leerweg trajecten te bieden, aan zowel studenten die net van de middelbare school komen en mensen die zich op latere leeftijd omscholen tot technicus. De BBL trajecten zijn gericht op de technieken waarmee studenten van TC|B direct bij de bedrijven aan de slag kunnen, zoals verspanen en constructiewerk. Deze vakopleiding wordt altijd gecombineerd met een werkplek bij één van de bedrijven.

“De bedrijven die samenwerken in het TC|B proberen samen het tekort aan technisch opgeleid personeel op te lossen door hun praktijkopleiders en kennis te bundelen. De BBL trajecten bij TC|B verschillen dan ook van een BBL traject bij het ROC of andere traditionele scholen. De studenten op het TC|B werken drie dagen bij de bedrijven aan hun praktijkervaring en gaan twee dagen per week naar school. Lesdagen bestaan voor de helft uit theorie en voor de helft uit praktijk, zo vullen beide elkaar optimaal aan. De theorielessen op school slaan voor onze leerlingen een brug tussen theorie en de werkomgeving en tijdens de praktijklessen leren ze omgaan met de nieuwste technieken en machines. Die kan je dan toepassen bij het stagebedrijf. Dit verschilt dus ten opzichte van vier dagen werken en één dag studeren bij soortgelijke opleidingen.”

Praktijkgerichte opleidingen voor technici

De studenten gaan direct in de praktijk aan de slag bij de aangesloten bedrijven maar moeten daar, net als in een normale werksituatie, wel voor solliciteren. In samenwerking met het ROC zorgen de praktijkopleiders ervoor dat de opleiding voldoet aan de gestelde wettelijke eisen, zo zijn bijvoorbeeld de tentamens gelijk aan soortgelijke opleidingen. Op de schooldagen worden theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld door de praktijkopleiders.

“Maar, het is echt een praktische opleiding met veel vrijheid op basis van vertrouwen en zelfredzaamheid. Nieuwe studenten verbazen zich dat ze direct aan de slag gaan en met een CNC machine werken. Ze worden uitgedaagd om het zelf te proberen, fouten te mogen maken en om hulp te vragen wanneer zij dat nodig hebben. In een informele sfeer worden ze ondersteund door de praktijkopleiders die zelf jarenlange praktijkervaring hebben.”

Technische vakmensen opleiden en trainen

Na één tot anderhalf jaar hebben studenten de opleiding afgerond, in het reguliere onderwijs duurt een zelfde opleiding 3 jaar. Verder studeren voor verdieping, een ander niveau of andere vaardigheden is natuurlijk mogelijk. Bij TC|B worden ook mensen omgeschoold en bijgeschoold.

“Technieken en machines worden continue doorontwikkeld, dus ook voor mensen die dit werk al dertig jaar doen valt er altijd weer iets te leren. Mensen in verschillende leeftijdscategorieën worden hier opgeleid. Door de leeftijdsverschillen ontstaan wel eens verschillende meningen of inzichten, maar nog vaker motiveren ze elkaar gelukkig ook. Wat dat betreft is het echt een verzamelplek waar iedereen samenwerkt, voor de bedrijven én de mensen.”

Praktijkopleiding is essentieel voor regio en bedrijven

TC|B is ontstaan vanuit een behoefte bij de bedrijven. Zij hebben grote behoefte aan technisch opgeleide mensen en zien naast het tekort aan mensen ook een gebrek aan vernieuwing bij de traditionele opleidingen. De gewenste vernieuwing van de technische opleidingen is samen met het ROC in gang gezet maar vanuit NTS Botech wordt ook ingezet op het enthousiast maken van de toekomstige studenten.

Zo bezoeken Pierre en directeur Ronald van Mil basisscholen in de regio om techniek te promoten bij leerlingen in groep zes en zeven. Een ander voorbeeld is het buddyproject met de lokale praktijkschool. Maar, naar wie zoeken NTS Botech en TC|B nu eigenlijk?

“Wij zoeken naar studenten met interesse in techniek en een bepaalde drive om te leren en werken. Leeftijd is minder belangrijk en het instroomniveau verschilt per leerling. Leerlingen hebben verschillende VMBO opleidingen en kunnen waar mogelijk vrijstelling krijgen, dat komt tijdens het intakegesprek en gedurende de opleiding aan bod.”

Naast het enthousiasmeren van toekomstige studenten werkt NTS Botech ook hard aan het aantrekken van nieuwe bedrijven die zich bij TC|B willen voegen en zo bijvoorbeeld studenten een werkplek bieden én nieuwe praktijkopleiders inbrengen. Meer weten over studeren een of het begeleiden van studenten bij Techniekcentrum Brainport? Lees wat NTS Botech voor scholieren doetbekijk onze technische vacatures of kijk op de website van Techniekcentrum Brainport voor meer informatie.

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.