Mensen helpen om hun werk beter te kunnen doen

Geplaatst op door Systems Assembly. De leestijd is ongeveer 7 minuten.

Ruim twee jaar geleden startte Marijn Verkooijen (21) zijn MBO-3 opleiding Mechatronica waarbij hij koos voor NTS als leerbedrijf. Door een beroepsbegeleidende leerweg te volgen had Marijn meteen al een inkomen en kon hij zijn studie bekostigen. Nu volgt hij naast zijn werk als monteur bij NTS in de avonduren de HBO-studie Werktuigbouwkunde bij Fontys Hogescholen om zo zijn loopbaanmogelijkheden te vergroten. Zijn uiteindelijke wens is om Product Engineer te worden bij NTS. “Ik wil in de positie komen dat ik oplossingen kan bedenken zodat monteurs hun werk beter kunnen doen. Ik vind het leuk om mensen te  kunnen helpen.”

“Toen ik klaar was met mijn MBO-3 opleiding wilde ik graag nog verder leren. Ik vind mijn werk heel leuk maar vraag me af of ik mijn hele leven wil werken aan het in elkaar zetten van machines. Ik wil in ieder geval opties hebben. Dan kan ik altijd kiezen om monteur te blijven of toch iets anders te doen. In eerste instantie is mijn doel nu om binnen twee jaar een associate’s degree te hebben behaald. Daarna wil ik verder en er nog twee jaar aan vast te plakken om mijn bachelor te halen.”

Na praktijk opleiding verder

“Ik heb een HAVO-diploma maar wilde na de middelbare school heel graag de praktijk in zodat ik meteen al wat geld kon verdienen en op deze manier werd ook mijn studie betaald. Dat is gelukt maar op het MBO zeiden de leraren al dat ik best wat meer zou kunnen. Nu wil ik toch graag ook nog een HBO-opleiding afronden. Het werk van Product Engineer spreekt me namelijk heel erg aan maar bij NTS moet je daar echt een HBO-opleiding voor hebben.”

NTS stimuleert persoonlijke groei

“Gelukkig biedt NTS me ook de kans om dat te doen. Ik heb mijn wens om de opleiding te gaan volgen aangegeven en NTS steunt me daarin en bekostigt mijn opleiding. Mijn productie leider gaf al meteen aan dat hij persoonlijke groei graag stimuleert. Er moesten nog een paar mensen meer akkoord op geven en vervolgens kreeg ik een definitieve ‘ja’.”

Colleges in de avonduren

“Momenteel volg ik daarom twee avonden in de week colleges. Daarnaast moet ik mijn huiswerk nog maken. Het kost veel tijd en dat moet je er echt in stoppen maar ik vind het leuk en doe mijn best om dat zo goed mogelijk te doen. Net als tijdens mijn werk overdag.”

Werken aan de Apostore

“Op dit moment werk ik aan de Apostore. Dat is een machine waaruit apothekers de medicijnen halen die zij aan hun klanten geven. Ik krijg een instructie van een Product Engineer en zet aan de hand daarvan de machine in elkaar. Dat duurt in totaal ongeveer een week. Op het moment dat een onderdeel bij mij aankomt, is het in het magazijn al door drie paar handen gegaan. Er is dan al een heel proces doorlopen om ze bij mij te krijgen. Ik ben zelf eigenlijk een onderdeel van een veel groter proces.”

Met niets beginnen en eindigen met kloppend product

“Wat ik zo leuk vind aan het monteursvak is dat je begint met niets en eindigt met een werkende machine. Dat is gewoon heel mooi. Het is net als met LEGO vroeger. Dat vond ik ook super. Je hebt een boekje en je zet stap voor stap de LEGO in elkaar en op het eind klopt het.”

Aan vrijwel alle machines en producten gewerkt

“Ik ben twee jaar en drie maanden geleden begonnen bij NTS en in die tijd heb ik aan vrijwel alle machines en producten die hier gemaakt worden gewerkt. Bij de beroepsbegeleidende leerweg werkt het zo dat je werkt in blokken van tien weken. Om de tien weken werkte ik dan weer aan een ander product of systeem.”

Niet veel maakbedrijven die leerwerk-traject aanbieden

“Er zijn niet heel veel maakbedrijven die zo’n leerwerk-traject in de mechatronica aanbieden. Ik kon destijds kiezen uit een paar bedrijven en heb voor NTS gekozen omdat het me het leukste bedrijf leek. De sfeer is hier heel gemoedelijk en NTS is een heel goed leerbedrijf.”

Het hele product beheersen is het leukst

“Eén van de leukste producten waaraan ik heb gewerkt is een elektronenmicroscoop. Het fijne daarvan is dat je twee dagen bezig bent en dan ook echt een hele machine in elkaar hebt gezet. Je kent dan op een gegeven moment ook het hele product uit je hoofd. Bovendien is het team dat aan de microscopen werkt een heel leuk team.”

Goede sfeer in het team

“Het is ook één van de grotere teams. Het bestaat uit vier monteurs en drie testers. Allemaal heel aardige mensen. We zaten daar dicht bij elkaar, konden een praatje maken er wordt zo nu en dan een keer grap gemaakt. Dat vind ik ook belangrijk, een goede sfeer.”

Meer jonge mensen zijn welkom

“Het team voor Additive Industries dat een 3D metaal printer bouwt, is ook heel leuk en groot. Het is ook een enorme machine trouwens. Wat ik over het algemeen leuk zou vinden is wanneer er nog meer jonge mensen bij zouden komen. De gemiddelde leeftijd op de werkvloer mag van mij best wat omlaag.”

Fijn om lekker door te kunnen werken

“Naast een goede sfeer vind ik het fijn wanneer ik gewoon lekker door kan werken. Dan heb ik een goede dag. Als ik niet verder kan omdat er bijvoorbeeld onderdelen ontbreken of niet goed zijn en ik moet wachten of aan iets anders beginnen, vind ik dat best irritant. Het fijnste is als je je werk gewoon kunt afmaken. Dan weet je ook zeker dat het goed is gebeurd en dan hoef je het niet over te dragen aan anderen.”

Zorgen dat mensen hun werk beter kunnen doen

“Dat is ook wat me aantrekt in het vak van Product Engineer. Je kunt er dan zorgen dat monteurs hun werk beter kunnen doen. Je bent als Product Engineer in een positie om problemen die zich op de werkvloer voordoen op te lossen en ik ben iemand die graag mensen verder helpt. Ook wil ik doorgroeien omdat ik houd van afwisseling. Ik wil voorkomen dat mijn werk saai wordt.”

In de positie zijn om problemen op te lossen

“Als Product Engineer zou ik degene zijn die met oplossingen komt. Nu moet ik mijn werk neerleggen als iets ontbreekt of niet goed is. Een hogere opleiding betekent voor mij meer mogelijkheden en meer vrijheid. En dat is het fijne aan NTS, je leert het vak heel goed en ze bieden je ook nog begeleiding om verder te komen. Al met al is mijn keuze voor NTS een heel goede keuze gebleken.”

Meer weten?

Neem contact met ons op via het formulier

Neem contact op