‘In mijn hoofd speelt er een flowchart script af’

Geplaatst op door Development & Engineering. De leestijd is ongeveer 5 minuten.

Nicole Plender startte in 2019 als Cross-Functional Projectmanager bij NTS Development & Engineering (D&E). Ze is betrokken bij een complex project waarin zeer diverse disciplines en werkmaatschappijen van NTS samenwerken: de doorontwikkeling van de pick-and-place machines die NTS al zo’n 20 jaar ontwikkelt voor een belangrijke strategische klant. Aan Nicole de schone taak om het geheel in goede banen te leiden.

“Sinds 1 april 2019 werk ik voor NTS,” vertelt Nicole, ”Ik houd me hier bezig met projectmanagement. Wat ik doe, is onder meer: het behartigen van de interne en externe belangen, het bepalen van de scope en het uitstippelen van de planning, risico’s, kosten en kwaliteit. Ik ben continu bezig met het stellen van prioriteiten.”

Vanwege doorontwikkeling meerdere disciplines betrokken

“Samen met onder meer mijn collega Erald Schipper werk ik aan een project voor een klant die onze pick-and-place machine gebruikt. Ik heb het stokje overgenomen van een eerdere projectmanager en ben gestart nadat de technische route bij onze afdeling Development & Engineering (D&E) Eindhoven haalbaar bleek. Daarna hebben onze collega’s bij Systems Assembly twee prototypes gebouwd, waarna NTS Shanghai onder begeleiding van D&E en onze divisie Systems Assembly, Mechatronics Eindhoven er nog eens vier heeft gebouwd. Dit is het eerste project waarbij industrialisatie door D&E rechtstreeks in Shanghai plaatsvindt en waarbij Mechatronics in een consulterende rol betrokken is."

Iedereen zijn kwaliteiten benutten

"‘Mensen laten doen waar ze goed in zijn’. Voor mij is dat een streven dat niet alleen geldt voor individuen maar ook voor de betrokken partijen. Binnen dit project worden alle NTS expertises optimaal benut: de bouwsnelheid en proto ervaring van Systems Assembly, de nauwkeurigheid en volledigheid van Mechatronics en de process set up van Shanghai. Daarvoor zijn veel informatie overdracht momenten nodig tussen de verschillende teams op locatie. Echter zorgt deze werkwijze ervoor dat alle expertises benut worden en er efficiënt gewerkt wordt omdat deze organisaties daarvoor specifiek zijn ingericht en kennis vroegtijdig ingewonnen kan worden, wat ook een risico reductie oplevert. Voor mij zit er dan ook een uitdaging in het leiden van de informatie overdracht en het hebben en houden van de juiste discussies en stellen van de juiste prioriteiten. Het uiteindelijke doel is om klanten een goede ervaring te geven zodat ze graag terugkomen bij NTS. We nemen samen de verantwoordelijkheid om dat te realiseren.”

One Product Creating Process

“Binnen NTS werken we met One PCP (Product Creation Process) waarbij er verschillende fases zijn gedefinieerd om naar het eindproduct te komen. Er zijn verschillende deliverables en tools die dit proces ondersteunen en zorgen dat bijvoorbeeld de kosten, planning en risico’s inzichtelijk worden gemaakt. Op dit moment wordt One-PCP nog geoptimaliseerd en geïmplementeerd bij andere NTS-vestigingen. Dit zal de samenwerking in de toekomst vergemakkelijken.”

Ruimte voor optimalisatie en eigen inbreng

“Buiten dat we projecten draaien, zijn alle projectmanagers betrokken bij het optimaliseren van het functioneren als projectmanager. Zo zijn er maandelijkse kennisdelingen waarbij er moeilijke vraagstukken gedeeld worden van situaties waar collega’s mee te dealen hebben. Daar brainstormen we dan samen over. Er is ruimte voor het hebben van nieuwe ideeën en alternatieven rondom het uitoefenen van je vak. Ook heeft iedere projectmanager een verbeterprogramma onder zijn vleugels waarin je verantwoordelijk bent om een proces/deliverable te optimaliseren en kennis te delen. Op deze manier werk je als project manager ook veel samen met andere projectmanagers, terwijl je normaliter niet snel samen in een project zou zitten.”

In mijn hoofd speelt zich een flowchart script af

“Wat ik leuk vind aan mij rol is de diversiteit. Ik word blij van het pragmatisch nadenken en het stap voor stap prioriteiten stellen. Ik zie daarin overeenkomsten met de studie natuurkunde die ik heb gedaan, waar je een Matlab script hebt met ‘IF ELSE’. In mijn hoofd speelt er een flowchart af waarbij ik de stappen graag analyseer en optimaliseer.”

Interne en externe belangen behartigen

“De kunst is om grip te houden en het overzicht te bewaren. Het helpt dat ik tot op zekere hoogte inzicht heb in de techniek en dat ik begrijp waar de engineers mee bezig zijn en waar zij mee te maken hebben. Wat ik lastiger vind, is het stakeholdermanagement, we hebben soms veel betrokken partijen met ieder hun eigen belangen, dat zorgt voor een gevarieerde dynamiek. Geen project is hetzelfde, er wordt een passende werkwijze gecreërd op basis van de grootte en complexiteit van het project en de behoefte van de klant, matchend met onze eigen PCP proces. Dit vergt flexibiliteit voor ieder project en het is voor een projectmanager een dagelijkse uitdaging om dit te realiseren en te behouden. Ik streef naar interne en externe tevredenheid, want ik vind het belangrijk dat de klant terugkomt, maar ook dat interne belangen worden behartigd.”

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.