Het onmogelijke, maakbaar maken

Geplaatst op door Component manufacturing. De leestijd is ongeveer 6 minuten.

Wouter Haarhuis is Projectmanager bij NTS in Hengelo. Hij startte vrijwel onmiddellijk na zijn studie bij Norma, dat later in 2016 NTS werd, en zag het bedrijf veranderen van een kleine club met een cowboycultuur naar een professioneel bedrijf met wereldwijde klanten en nauwgezette processen. De combinatie van deze strak omlijnde processen, enorme precisie, een unieke mix aan technische competenties en begrip van het eindproduct maakt NTS  uniek in de markt. De technische complexiteit is waar Wouter tot op de dag van vandaag energie uit haalt.  “Ik wil het onmogelijke, maakbaar maken en krijg de vrijheid om dat naar eigen inzicht zo goed mogelijk te doen.”

“Toen ik in 2002 startte bij Norma kwam ik net uit de schoolbanken,”vertelt Wouter. “Ik had een studie fijnmechanische techniek afgerond en had geen haast met het vinden van een baan. Mijn vader was timmerman, ik hielp hem mee met een groot project. Ondertussen was ik aan het solliciteren en kwam ik terecht bij Norma. Het sprak me direct aan en kon de maandag erop meteen beginnen. Het was destijds een heel klein, snelgroeiend bedrijf en ik werkte veel samen met de eigenaren. Het was een echt familiebedrijf, we hadden het gezellig met elkaar, de sfeer was open, alles kon en als we iets niet 100% zeker wisten, dan was het motto: bij twijfel doen. Sindsdien ben ik aan dit bedrijf verknocht.”

Verandering in cultuur en klant

“Toen ik begon met werken bestond Norma uit 60 á 70 man. Door de jaren heen is het flink gegroeid en zijn er diverse overnames geweest en is de cultuur ook veranderd. Het ‘bij twijfel doen’ heeft plaatsgemaakt voor vastomlijnde processen die een nauwgezette aanpak afdwingen. Dat gaat gepaard met de groei en de professionalisering en een ander type klant. Je merkt dan ook dat het bij een aantal klanten perfect past en bij sommige andere totaal niet. Dat is iets waarin ik samen met mijn collega Pieter Smits naar een evenwicht zoek. Hij vanuit zijn rol als accountmanager, ik vanuit het oogpunt van projectmanagement.”

Projecten die staan als een huis door nauwgezette processen

“Het is wel zo dat onze strakke projectstructuur door die specifieke klanten, vaak wereldwijd opererende bedrijven, enorm wordt gewaardeerd. Als wij het goed doen en alle stappen precies doorlopen dan staat het totaalproject als een huis. Dan zijn wij in wezen de back-up van de klant. Dan is alles tot in detail omschreven en weet de klant precies waar hij aan toe is. Dat kunnen we heel goed. Zo hebben we onlangs een project gehad waarbij we een toeleverancier van een wereldwijd semicon bedrijf geholpen om de supply chain en cleanroom assemblage op te zetten. Dit hield in dat we meer dan 1100 wijzigingen goed moesten managen. Onze werkwijzen en processen pasten hier perfect bij. De klant kon ook echt terugvallen op ons als een soort van back-up.

Kracht ligt in combinatie competenties en begrip

“Daarnaast is NTS Hengelo als geen ander in staat om technische competenties te combineren. Die combinatie van competenties maakt ons uniek. We kunnen draaien, frezen, vonken warmtebehandelingen toepassen, vlak en rondslijpen, vacuümsolderen, lappen, grade 2 cleanroom assemblage en ga zo maar door. Wat technisch onmogelijk lijkt, kunnen we hier realiseren. We zijn in staat heel nauwkeurige producten te produceren en te assembleren en dat op een uiterst gecontroleerde wijze te doen. Bovendien zijn we sterk in het begrijpen van het einddoel. Een klant moet uiteindelijk simpelweg een goed functionerend product hebben. Dat vereist dan, dat je als toeleverancier begrijpt wat de klant werkelijk verwacht en dat je goed begrijpt wat je aan het maken bent.”

Een unieke propositie

“Als je dat begrip hebt en je combineert alle competenties en de processen dan kun je dingen doen die geen enkel ander bedrijf kan. Zo hebben we een klant geholpen met een module die bestond uit een stapel lenselementen die zij bij verschillende leveranciers betrokken en daarna op elkaar assembleren. Het bleek keer op keer niet te werken met als gevolg veel producten die retour gestuurd moesten worden Enerzijds omdat het niet goed gedocumenteerd was, anderzijds omdat het technisch heel complex was door het vele nauwkeurige rondheden, vlakheden en oppervlakte behandelingen. We zijn begonnen met dit project om ten eerste kritisch te kijken naar de documentatie, deze samen met de klant te updaten en van daaruit de productie te starten. Het resultaat was dat de eerste twee systemen na het opstapelen direct werkten en ook ingezet konden worden bij de eindklant.

Enorme potentie nog niet volledig benut

“We hebben als NTS Hengelo door al die kwaliteiten zoveel potentie, maar dat wordt jammer genoeg nog niet volledig benut. Zo staan we er om bekend dat we in staat zijn een hele fijne precisie toe te passen maar we hebben ook veel machines die minder precies zijn maar wel 24 uur per dag kunnen draaien. Er moet daarom voldoende evenwicht zijn tussen hele fijne precisie een wat mindere precisie. En ook onze nauwgezette processen zijn, zoals ik al eerder zei, soms lastig uit te leggen aan sommige klanten. We noemen de stappen die moeten worden uitgevoerd de ‘blauwe draad’. Niet alle klanten zitten daar op te wachten. De kunst is om te kunnen variëren.”

Warm van de techniek

“Waar ik echt blij van wordt is de techniek, de inhoud. Ik ben een tijdje bedrijfsleider geweest maar toen merkte ik dat dat ik energie krijg van de inhoud. Ik wil het onmogelijke, maakbaar maken en geniet van de vrijheid die ik krijg om dat naar eigen inzicht zo goed mogelijk te kunnen doen. Diezelfde vrijheid maakt het ook mogelijk om privé en zakelijk goed te combineren en in balans te houden. “

Met een team het onmogelijke voor elkaar krijgen

“Met een team werken vind ik ook geweldig. We hebben het afgelopen half jaar iets absurds gerealiseerd. We hebben een enorm groot complex project met vijf man getrokken, de hele zomer doorgewerkt en het door teamwork voor elkaar gekregen. Het was op het randje, maar we hebben het geflikt.”

Meer weten?

Neem contact met ons op via het formulier

Neem contact op