Expertise aandrijvingen en printsystemen NTS verkort time to market klant aanzienlijk

Geplaatst op door Development & Engineering. De leestijd is ongeveer 8 minuten.

Systeem architect Mike Curvers (47) ontwikkelt aandrijvingen en printsystemen bij NTS. Twintig jaar geleden startte hij bij een voorloper van NTS. Hij zag zijn werkgebied veranderen: mechanische machines werden mechatronisch, motion control werd steeds belangrijker en de wens om flexibele maatwerk series te printen steeds groter. Technologieën als reliëfprinten en Additive Manufacturing deden bovendien hun intrede. De know-how die NTS heeft op het vlak van aandrijvingen en systeemprinters is uniek in de markt. “Onze kennis en ervaring op het gebied van motion control, elektronica, software en mechatronica heeft geen enkel ander bedrijf. Dat helpt onze klanten om hun time to market aanzienlijk te verkorten.”

De interesse van Mike in techniek begon al op jonge leeftijd. Tijdens zijn studie sprak vooral elektronica hem aan. In de praktijk ontdekte hij dat zijn hart met name sneller ging kloppen van motoren en aandrijfsystemen. Dat was voor Mike reden om te starten bij Te Strake, één van de voorlopers van NTS.

“Dat was twintig jaar geleden,” vertelt Mike: “en nu werk ik er nog. In die tijd is er veel veranderd, het bedrijf heeft flinke professionaliseringsslagen gemaakt. Hoewel we destijds al voorop liepen met onze machines voor textielprinten bijvoorbeeld. Dat was een heel vernieuwend product.”

Precies begrijpen wat er gebeurt

“Vroeger waren die machines heel mechanisch, later werd het mechatronisch: een combinatie tussen elektronica, software en mechanica. De textielprinter is een voorbeeld van een groot project waaraan ik gewerkt heb. Dat is een systeemprinter, de motion control is daarbij heel complex, de inkt moet op exact de juiste positie belanden. Ik wil dan precies begrijpen wat er gebeurt en zien dat het werkt.”

Van klantvraag naar projectplan en concept

“Recent kregen we een vraag van een klant, die wilde een balk ontwikkelen waarin printkoppen moeten worden geïntegreerd. Op zo’n moment laten we de klant zien wat we op dat vlak al gedaan hebben en wat we kunnen. De klant was enthousiast, we lieten zien wat hij wilde zien, hij koos ervoor om met NTS te werken en stuurde ons zijn requirements. Op dat moment hebben we een projectvoorstel gemaakt, vervolgens werk je dat uit in een projectplan en een concept.”

“We zijn nu bezig met de volgende stap. De dingen die we gezien hebben en die moeilijk zijn, gaan we verder onderzoeken. We kijken naar de maakbaarheid en of het mogelijk is om het goed te reinigen. We brengen de haalbaarheid in kaart. Daar heeft de klant zelf niet de knowhow voor in huis.”

Robots Kulicke & Soffa worden nog steeds gebouwd

“Een ander voorbeeld van een systeem waaraan ik in het verleden heb gewerkt maar wat nog steeds in productie is, is een robot die we hebben ontwikkeld voor Kulicke & Soffa. Met die robots worden onder meer printplaten geassembleerd. Daar ben ik zo’n 17 á 18 jaar geleden mee begonnen en het wordt nog steeds benut. De robots worden uiteraard wel doorontwikkeld, ze zijn in beheer bij de divisie Assembly van NTS zodat wanneer een bepaalde component bijvoorbeeld niet meer verkrijgbaar is een alternatief wordt gezocht. Dat ze er nog zijn is wel heel mooi.”

“Er zijn ook machines die we maken die uiteindelijk toch niet het resultaat behalen wat de klant ervan verwacht had. Neem de inkjet printer voor textiel als voorbeeld. Technisch functioneerde de machine uitstekend maar commercieel gezien was de inkjetkop gewoon te duur. Dat zie je wel vaker in de inkjetprintmarkt: projecten zijn soms heel vernieuwend waardoor de commerciële haalbaarheid niet altijd goed te voorspellen is.”

Leukste project ooit: printer van 800 kilo met hoge precisie printkoppen

“Het allerleukste project waaraan ik ooit heb gewerkt is een heel grote printer voor Agfa. Een grote industriële printer met een printsysteem van 800 kg en 64 printkoppen, die met een nauwkeurigheid van 10 micrometer moesten bewegen. We hebben daar met name de motion control en elektronica gedaan. Dat was echt heel mooi. Er is zelfs een patent uit voortgekomen.”

“Agfa heeft wel verstand van inkjet maar niet van dit type motion control. We hebben de printer samen met drie partijen ontwikkeld. Veel van het testwerk vond plaats in Duitsland. Dat was een heel leuke tijd, de samenwerking verliep heel goed. Overdag werkten we hard, s’ avonds gingen we samen een hapje eten en erop uit. Het was uitdagend, leerzaam en gezellig.”

“Uiteindelijk zijn er een stuk of 30 van die machines gemaakt en ik ben daar heel trots op. De machines worden onder andere gebruikt om er reclameposters mee te printen. De bekende abri’s die je bijvoorbeeld aantreft in de metrostations in Engeland. De beeldkwaliteit van de inkjet printer was uiteindelijk beter dan een offset beeld. Voor die tijd was dat heel uniek.”

Inkjet biedt grote flexibiliteit

“Het voordeel van inkjet boven offset is dat je grote flexibiliteit hebt. Het is enorm geschikt voor kleine series of voor een kleine oplage. Je kunt er ook speciale dingen mee doen zoals lagen printen, snelle marketingacties waarbij je reliëf op verpakkingen print, een houtpatroon op planken printen, panelen printen en ga zo maar door. Het biedt tal van mogelijkheden.”

Steeds kleinere series

“De wens om flexibel te kunnen zijn en kleine maatwerk series te printen is iets wat je steeds vaker terug hoort in de markt. Heel grote series zie je niet zo veel meer. Zeker niet in de Nederlandse industrie. Het gaat om kleine series en grote flexibiliteit. Producten hebben doorgaans een steeds kortere levensduur. Denk aan chips, vroeger was de keuze naturel of paprika, nu heb je continu nieuwe smaken. Daar moet dan telkens een nieuwe verpakking voor komen.”

3D printen in opkomst

“Een andere ontwikkeling in de markt is het 3D printen. In eerste instantie werd dat met name gebruikt om te propotypen, nu wordt steeds vaker het eindproduct geprint. Het gaat dan ook om producten die niet op een andere manier in één stuk kunnen worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan een schaakstuk. De ontwikkelingen in Additive Manufacturing gaan hard. Er worden steeds meer verschillende materialen geprint.

Printen op producten

Inkjetprinten evolueert ook. Eén van de nieuwe ontwikkelingen op inkjet gebied is het rechtstreeks printen op het eindproduct. Neem plastic flessen als voorbeeld. We printen dan rechtstreeks op de fles waardoor er geen plastic wrap meer om heen hoeft. Daarmee reduceer je het aantal benodigde handelingen en de logistiek, waardoor ook meteen je footprint afneemt wat beter is voor het milieu. En het personaliseren van producten is iets wat je meer en meer ziet.

Kennis NTS van aandrijvingen en printsystemen uniek in Europa

Wat NTS doet op het gebied van aandrijvingen en printsystemen en de kennis die wij hebben van dit veld is uniek in Europa. Onze expertise op het gebied van de combinatie van motion control, elektronica, software en mechatronica heeft geen enkel ander bedrijf. We verkopen geen eigen producten. Onze diensten bestaan uit het helpen van onze klanten om maatwerk printsystemen en onderdelen daarvan voor hen te ontwerpen en te ontwikkelen om ze daarna in serie te bouwen.

Geen enkel ander bedrijf kent alle onderdelen en kan die ook nog maken

Er zijn heel veel bedrijven met een specialisme in specifieke onderdelen maar er zijn geen partijen die kennis hebben van alle onderdelen en die die onderdelen ook nog kunnen maken. Wanneer NTS dat niet zou hebben, zouden er een flink aantal printsystemen die nu op de markt zijn, er simpelweg niet zijn.

Expertise NTS verkort time to market klant

“Onze expertise helpt klanten bovendien om de machine die zij voor ogen hebben binnen een veel korter tijdsbestek te maken. Ze zouden het zelf kunnen doen en daarvoor mensen kunnen aannemen maar het grote voordeel van NTS is dat wij die leercurve niet meer te hoeven doorlopen. We hebben de benodigde ervaring op inkjetgebied en op het gebied van maken en assembleren.”

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.