‘Experimenteren en testen, testen en nog eens testen’

Geplaatst op door Systems Assembly. De leestijd is ongeveer 7 minuten.

Mustafa startte bij NTS als cleaner en groeide achtereenvolgens door tot celleider en uiteindelijk tot Teamlead Cleaning. In zijn rol is hij verantwoordelijk voor het tot in de puntjes reinigen van onderdelen en objecten die worden verwerkt in high tech producten en modules zodat ze voldoen aan de vereiste cleanliness normen. Dat vraagt om de nodige creativiteit, leergierigheid en doorzettingsvermogen. Zeker wanneer je streeft naar continue optimalisatie. ‘Dit vak leer je niet uit een boek. Het is een kwestie van experimenteren en testen, testen en nog eens testen.’

“Onderdelen en producten komen bij NTS binnen in het magazijn, waarna ze naar ons toe gaan zodat wij de objecten kunnen schoonmaken,” verhaalt Mustafa. “Dat doen we in een reinigingsstraat die bestaat uit onder meer zeepbaden, spoelbaden en ovens. Wanneer de objecten gereinigd zijn zetten de productie medewerkers de onderdelen in de cleanroom in elkaar.”

Toenemende cleanliness eisen leiden tot grotere vraag cleaners

“Met de toenemende cleanliness eisen die de high tech industrie stelt, is de ‘cleanroom wereld’ de afgelopen jaren steeds groter geworden. Ik ben er zelf min of meer ingerold nadat ik het Grafisch Lyceum had afgerond. Ik houd van tekenen en zeefdrukken en dergelijke maar werken in de grafische industrie was niet echt mijn ding.”

Toevallig in vakgebied terecht gekomen

“Via een uitzendbureau ben ik gestart als cleaner en op één of andere manier ben ik in die wereld terecht gekomen. Het beviel zo goed dat ik er in door ben gegaan. Nadat ik bij zo’n vier bedrijven in de cleaning had gewerkt, werd ik door diverse bedrijven actief benaderd met een baanaanbod. Toen merkte ik hoe groot die vraag en markt eigenlijk is.”

Cleaning vereist creativiteit en oplossingsgericht denken

“Mijn opleidingsachtergrond komt in dit type werk overigens zeker van pas. De creativiteit die grafische vormgeving vereist, pas ik continu toe in mijn huidige omgeving. Dit werk vereist creativiteit en oplossingsgericht denken. Zo denk ik actief mee met de engineers om ervoor te zorgen dat objecten aan hun cleanliness voorwaarden voldoen en ben ik druk bezig met procesverbetering en het efficiënter laten verlopen van werkzaamheden.”

Stoommachine voorbeeld van innovatie

“Een voorbeeld van een recente innovatie is bijvoorbeeld de aanschaf van een stoommachine om blinde gaten in een object te reinigen. Ik zag cleaners in de weer met een wattenstaafje en alcohol om die gaten schoon te maken en dacht dat moet anders, sneller en beter kunnen. Na wat onderzoek zijn we op een stoommachine uitgekomen, dat bespaart ons al snel zo’n 100.000 euro op jaarbasis.”

Totale cleaning proces onder de loep

“Dit soort verbeteringsslagen voer ik momenteel door. Dat deed ik aanvankelijk samen met een manufacturing engineer. We hebben heel diverse aspecten van het cleaningproces onder de loep genomen en handelingen en processen in kaart gebracht met als doel mensen ervan te overtuigen om volgens de opgestelde richtlijnen te werken en uiteindelijk het geheel efficiënter te laten verlopen. Een onderdeel van dat proces is een code sheet waarin codes per product of object worden ingevoerd zodat iedereen weet hoe een product gereinigd moet worden. Die codes zijn vastgesteld in overleg met de betrokken engineers waarbij we ook de materiaalsoort en de complexiteit en manier van reinigen uiteenzetten.”

Experimenteren en testen, testen, testen

“Het feit dat we werken met heel veel verschillende materialen is ook één van de aspecten die ons werk interessant en uitdagend maakt,” vervolgt Mustafa. “Staal en aluminium kun je bijvoorbeeld automatisch reinigen maar met koper, goud en messing moet je al heel anders omgaan. De materiaalsoort bepaalt hoe je ermee moet omgaan en welke reinigingsbehandeling vereist is. De beste en meest efficiënte manier om al deze materialen te reinigen, leer je vooral door te doen. Het is een kwestie van experimenteren en testen, testen en testen.”

Rein tot in alle hoeken en gaten

“Naast het materiaal zit de complexiteit ‘m met name in hoe je het object moet neerleggen. Het klinkt allemaal zo makkelijk. het gaat immers om schoonmaken maar we moeten 100 procent zeker weten dat het schoon is en dat we een object volledig hebben gereinigd, tot in alle hoeken en gaten. Dat het helemaal clean is. Daar controleren we ook op. Door te testen, weten we zeker dat het aan de cleanliness vereisten voldoet.”

Cleaning leer je niet uit een boek

“Op het moment dat ik bij NTS startte, stond de huidige reinigingsstraat er nog maar pas. Ik nam de kennis die ik had opgedaan als cleaner bij de andere bedrijven mee. Wat ik weet over cleaning leer je niet uit een boek. Dit vak leer je in de praktijk, je wordt wijzer door het experimenteren en door in gesprek te gaan met de klant over hun vereisten.”

Gemiddelde dag is heel divers

“Op een gemiddelde dag start ik met het drinken van een kop koffie en daarna begin ik met het aansturen van het team. Ik zorg dat alles de dag ervoor al is klaargezet zodat de cleaners direct aan de slag kunnen. Ook besteed ik de nodige tijd aan het brainstormen met engineers van onze klanten. Vervolgens buig ik me over de verbeterprocessen. Momenteel ben ik bezig met een efficiëntieslag die erop is gericht om alles zo goed mogelijk aangeleverd te krijgen vanuit het magazijn.”

Verbeterslag door code systeem

“Wij zijn als cleaners veel tijd kwijt met het sorteren van de componenten, onderdelen en producten. Dan gaat het om zo’n 1000 objecten in totaal. Wanneer we deze objecten al geordend aangeleverd krijgen vanuit het magazijn betekent dat een enorme winst. Ook zou in het magazijn al een precleaning handeling kunnen worden verricht. Zijn onderdelen of objecten vies binnengekomen? Haal er dan een doekje overheen zodat de onderdelen niet heel vies de baden ingaan. Daarvoor is het codesysteem dat ik eerder noemde bedoeld. Het opstellen van eenduidige richtlijnen om alles in goede banen te leiden. Voor mij betekent dat, dat ik bezig ben om onze werkwijzes vast te leggen door bijvoorbeeld foto’s te maken van wat de beste positie is om een object of product te reinigen.”

Met doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid kom je ver

“Bij NTS krijg ik ondersteuning om mijn werk zo goed mogelijk te doen. De vraag naar cleaners is groot en vanwege mijn ervaring kon ik vrij snel doorgroeien tot celleider en vervolgens tot teamlead. Onze afdeling valt direct onder de directie, de lijnen zijn dan ook kort. De competenties die nodig zijn om succesvol te zijn binnen NTS, zijn met name doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid. De high tech industrie verandert continu, om dat bij te kunnen benen moet je wel leergierig zijn. Je moet om je heen blijven kijken en je voortdurend afvragen wat waarom gebeurt.”

Ambities zijn groot

“De combinatie van die leergierige houding en mijn ambities en die van NTS zorgen ervoor dat ik de komende jaren uitstekend op mijn plek ben bij NTS. De ambities van NTS op het gebied van cleaning zijn groot. Onze reinigingsstraat op de nieuwe campus wordt vijf tot zes keer zo groot als de huidige reinigingsstraat. Ons streven is zoals gezegd om efficiënter te kunnen gaan werken. Uiteindelijk betekent dat meer doen met minder mensen. Meer dan voldoende uitdaging dus.”

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.