Een HBO opleiding combineren met een fulltime baan als production engineer

Geplaatst op door Component Manufacturing. De leestijd is ongeveer 7 minuten.

Mike Jansen is Production Engineer bij NTS waar hij zo’n zeven jaar geleden startte met een stage als werkvoorbereider. De afgelopen jaren combineerde hij zijn fulltime baan met een deeltijd hbo-opleiding technische bedrijfskunde. Een pittige combinatie maar wel één die zijn vruchten heeft afgeworpen. “Met een hbo-diploma en zeven jaar werkervaring kan ik heel veel kanten op. Het is super voor mijn toekomst.”

“In 2013 ging ik naar NTS voor mijn derdejaars stage MBO werktuigbouwkunde,” vertelt Mike. “Dat beviel zo goed dat ik ook voor mijn afstudeerstage voor NTS heb gekozen. Tijdens die stage kreeg ik een baan aangeboden als werkvoorbereider. Dat vond ik heel aantrekkelijk, maar ik wilde ook graag verder studeren. Met NTS ben ik toen overeengekomen dat ik mijn werk hier combineer met een deeltijd hbo-opleiding technische bedrijfskunde.”

Doorgegroeid van werkvoorbereider naar production engineer

“Stapsgewijs ben ik sinds mijn start bij NTS doorgegroeid van werkvoorbereider naar production engineer. Mijn voornaamste verantwoordelijkheid hier is om de vraag die we krijgen van de klant door te vertalen voor de mensen die het werk moeten doen. Een tekening zegt niet alles, je moet de vertaalslag naar wat het betekent voor de productie maken.”

Onderdelen en one-offs

“We maken bij NTS Combimetaal overwegend onderdelen en proto-producten, zogenoemde one-offs. Als het om wat grotere en complexere projecten gaat kijk ik samen met David Jack, teamleider van het RVS-team, naar hoe we een tekening het best kunnen interpreteren en vertalen naar de werkvloer. Iemand heeft het vanaf een afstand bedacht maar wij kijken of het ook daadwerkelijk gemaakt kan worden zoals op de tekening staat.”

In kaart brengen maakbaarheid, tijd, proces en kosten

“Verder breng ik andere aspecten in kaart zoals: hoe lang duurt het om een object te maken? Kan het eenvoudiger en welke kosten gaan ermee gepaard?  Wat we maken is heel divers. Het varieert van hoekbeugeltjes, vlakke plaatjes en grote frames tot volledige machines. Het in kaart brengen van de maakbaarheid, het productieproces en de omvang varieert daarom ook behoorlijk.”

Voorbeeld van een mooi project

“Een voorbeeld van een mooi project dat we recent hebben afgerond in een vrij korte periode van zo’n acht weken is een proto-machine voor een snoepproducent. De machine is bedoeld om snel winegums te kunnen gieten zodat nieuwe smaken kunnen worden ontwikkeld. De machine bestaat uit vier stations, vier frames met plaatwerk, in ieder van die stations ondergaat de winegum een bewerking. “

Begrijpen wat je maakt, is essentieel

“Om zo’n machine te kunnen maken, is het nodig om te begrijpen hoe het moet werken. Daarom ben ik ook naar de klant geweest om met de klant de tekening door te spitten en tot in detailniveau te begrijpen wat de machine moet kunnen. Daarnaast hebben we veel samengewerkt met onze protobouw-afdeling binnen de Divisie Development & Engineering.. Zij hebben het draaien ,frezen en de eindassemblage voor hun rekening genomen, wij de frames en deurtjes. Dat laat goed zien hoe samenwerking binnen NTS verloopt.”

Balans lopende zaken en nieuwe producten uitdagend

Dit soort nieuwe producten en onderdelen bereid ik meestal in de namiddag voor, dan heb ik tijd om iets uit werken. Overdag ben ik met name bezig met trouble shooten. Dan komen productiemedewerkers naar me toe met allerlei vragen over lopende werkzaamheden en dan ga ik de werkvloer op om mee te kijken. Nadat iedereen naar huis is kom ik aan mijn to-do lijst toe. De grote variatie maakt het werk heel uitdagend maar soms ook weleens lastig om er structuur in aan te brengen.”

Ervaring van productiemedewerkers maximaal gebruiken

In de beginjaren werd me weleens verteld dat ik te veel op de werkvloer was, maar ik hecht daar veel waarde aan. Ik vind het belangrijk dat we het met zijn allen doen, dat het een gezamenlijk project is en ik leer heel veel van de lassers. Het zijn vakmensen met jarenlange ervaring met wie ik een goede klik heb. Mijn missie is om hun ervaring en kennis maximaal te gebruiken.”

Steile leercurve

“Toen ik net begon bij NTS, was in eerste instantie de algemene houding: ‘die jongen moeten we het vak leren’. Ik kreeg heel veel feedback en ging daarnaast zelf actief vragen stellen, informatie ophalen en iets met die feedback doen. Dat heeft ertoe geleid dat ik in een korte tijd enorm veel heb geleerd. Ondanks dat ik jong ben, zit ik al sinds mijn zeventiende in het plaatwerk. Een behoorlijke periode, dan zegt leeftijd niet zoveel.”

Continu contact met productie

“Om ervoor te zorgen dat het werk op de productievloer goed verloopt, lunch ik vaak even met David. Dan nemen we de dag door. Tijdens zo’n lunch krijg ik ook inzicht in wat wel en niet goed is verlopen en welke voorvallen zich hebben voorgedaan. Daar leer ik van. David: “Mike geeft mij op zijn beurt ook inzicht in mogelijke verbeteringen voor de toekomst. Dat werkt. We zijn een geolied team en zoeken samen naar oplossingen.”

Kortere lijntjes door verhuizing naar campus

“Ik werk ook nauw samen met andere onderdelen van NTS,” vervolgt Mike. “Voordat Combimetaal naar de NTS Campus verhuisde had ik al twee maal per week een afspraak in Eindhoven. Dit kostte een uur reistijd in de toch al druk bezette dag.. Doordat de afdeling nu fysiek hier is gevestigd zijn de lijntjes veel korter. Het is nu ook veel makkelijker geworden om iemand even iets te laten zien. Bij een design review neem ik een engineer mee de productievloer op. Dan zien ze in de praktijk dat een tekening nog net iets anders kan worden vertaald om de maakbaarheid te vereenvoudigen.”

Fysieke nabijheid leidt tot gezamenlijke initiatieven

“De fysieke nabijheid werkt samenwerking in de hand. Dat zie je ook aan de activiteiten voor het aantrekken van talent, zoals bijvoorbeeld een tech event voor het aantrekken van leerlingen die een combinatie zoeken van leren en werken; een BBL-traject. Dit organiseren we samen met de NTS onderdelen Precision en Mechatronics. Een mooi gezamenlijk initiatief waarin ik ook een actieve rol ga spelen. Ik ben zelf relatief jong en wil graag jonge mensen enthousiasmeren.”

Combi baan en studie soms lastig maar vruchtbaar

“In mijn eerste twee jaar bij NTS heb ik 36 uur per week gewerkt. Een fulltime baan combineren met een studie is soms echt wel lastig. Voor mijn privéleven was eerst een hbo afronden en daarna werken misschien weleens prettiger geweest. Ik heb zeker concessies gedaan maar dat heeft wel zijn vruchten afgeworpen. Ik heb dan ook absoluut geen spijt van mijn keuze. Op momenten dat het zwaar was dan had ik weer een aantal tevreden klanten en tevreden medewerkers en dat gaf me dan weer een enorme boost.”

Ik kan heel veel kanten op

“Binnenkort heb ik een hbo-opleiding afgerond en zeven jaar aan werkervaring op mijn CV staan. Voor mijn toekomst is dat super. Ik kan nu heel veel kanten op. Projectmanagement is bijvoorbeeld iets wat ik in de toekomst wel zou willen doen. Een proto-product van het begin tot eind begeleiden, dat zie ik wel zitten.“

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.