De uitdaging is de complexiteit

Geplaatst op door Systems Assembly. De leestijd is ongeveer 4 minuten.

Arie Vogels (44) is teamleider van twee teams monteurs die werken aan uiteenlopende machines. Daarnaast werkt Arie aan New Product Introduction waarbij hij nieuwe opdrachten en projecten vertaalt naar een reproduceerbaar proces. De gemene deler in beide rollen is de complexiteit, daarin ligt voor Arie ook de voornaamste uitdaging. Het overkoepelend streven is een optimaal ingericht proces. Dat begint al bij het design. Voorlopig kan Arie zijn ei wel kwijt. “Ik heb heel veel plezier in het in kaart brengen van de verstoringen, analyse en werken met mensen.”

“Op dit moment heb ik twee rollen,” vertelt Arie. “Ik ben teamleider van twee teams monteurs namelijk van de business line Additive, Apostore en Solaytec en ik ben teamleider New Product Introduction. De teams waarvoor ik verantwoordelijk ben werken aan de machines van Additive Industries: een 3D-metaalprinter, Apostore: een apothekersmachine en SoLayTec, een zonnecelmachine dat laagjes aanbrengt op Silicium plaatjes. Het zijn allemaal hele mooie mechatronische producten die we functioneel testen en plug and play opleveren.”

Nieuwe opdrachten vertalen naar een reproduceerbaar proces

“New Product Introduction houdt in dat ik de opdrachten en projecten die nieuw bij NTS binnenkomen, help vertalen naar een proces dat reproduceerbaar is. Daarbij is het streven: first-time-right. Als iets drie keer opnieuw moet worden gemaakt na het testen, dan moet er een stevige verbeterslag worden gemaakt en plan ik hierbij de mensen in.”

Focus op teams en de klantvraag

“Ik ben al bijna tien jaar teamleider en ongeveer zes jaar bezig met New Product Introduction. Er staat nu een vacature open voor de rol van teamleider NPI. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan maar wil me nu volledig kunnen richten op mijn teams en de klantvraag. Ik heb heel veel plezier in het werk wat ik nu doe. Het in kaart brengen van de verstoringen, analyse en werken met mensen vind ik heel leuk. Ik kan daar voorlopig mijn ei wel in kwijt.”

Binnen NTS stap voor stap gegroeid

“Het mooie aan NTS is dat je kunt instappen als leerling en stap voor stap kunt groeien. Als ik zie waar ik ooit begonnen ben en waar ik nu sta, dan heb ik heel veel geleerd. Ik ben begonnen bij de voorloper van NTS, Te Strake als leerling.”

Gestart met interne fijnverspaningsopleiding

“Ik heb vervolgens de fijnverspaningsopleiding gevolgd bij Te Strake. Het stond heel goed aangeschreven als leerbedrijf, ze namen deel aan landelijke en internationale beroepen wedstrijden en hadden een fulltime leermeester in dienst. Ik heb een leertraject van twee jaar gevolgd en ben hierna gestart als monteur in Deurne.”

Bij toeval kennis gemaakt met mechatronica

“Nadat er een brand was bij de fabriek in Deurne, kwam ik in de montage terecht. Op die manier kwam ik er bij toeval achter dat ik mechatronica veel leuker vond. Verspanen voor productie is toch vrij repetitief werk. Bij mechatronica zijn de producten, systemen en werkzaamheden veel diverser en je levert complete modules op.”

Avondcursussen elektro

“Daarom heb ik na mijn monteursopleiding allemaal avondcursussen gevolgd in elektro. Mechanica en elektro waren in die tijd nog helemaal gescheiden. Dat vond ik toen al vreemd. Terwijl ik vroeger een hekel had aan school heb ik die cursussen altijd met heel veel plezier gevolgd. Ik was echt oprecht geïnteresseerd in waarmee ik bezig was en kon het direct toepassen in de dagelijkse praktijk.”

De uitdaging zit in de complexiteit

“Het leukst vind ik het om te werken aan complexe mechatronische modules. In de complexiteit zit voor mij de voornaamste uitdaging. De pick and place modules van Assembleon bijvoorbeeld of de Agfa printers die we hebben ontwikkeld samen met de klant.Ik was daar eerst als monteur bij betrokken en later als teamleider. In 2008 fuseerde NTS. Op dat moment veranderde ook de inrichting van de organisatie en werd ik meewerkend teamleider en later teamleider.”

Combinatie van techniek en mensen is heel leuk

“Op het moment dat ik meewerkend teamleider  werd, heb ik ook daarin cursussen gevolgd. Die waren gericht op zachte vaardigheden. De combinatie van omgang met techniek en samenwerken met mensen vind ik heel erg leuk. Ieder individu is anders. Het is heel fijn om er samen het beste van te maken. Je kunt niet ieder individu hetzelfde behandelen. Het is heel fijn om het beste uit ieder karakter te halen. Dat hoort ook bij de job net zoals het optimaliseren van de processen.”

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.