‘Blij dat ik dit soort dingen mag doen’

Geplaatst op door Systems Assembly. De leestijd is ongeveer 4 minuten.

Drie jaar geleden startte Menno van Os als vakantiewerker bij NTS. Dat beviel hem uitstekend. Vandaar dat hij voor zijn BBL-opleiding niveau twee, koos voor een plek als Cleanroom Monteur bij NTS. Menno is nu bezig met niveau drie. Dat verloopt voorspoedig. Zo voorspoedig dat hij een aantal taken van zijn voormalig teamleider heeft overgenomen. Hij waardeert het vertrouwen dat hij krijgt: ‘ik ben echt blij dat ik dit soort dingen mag doen.’

“Een paar jaar geleden startte ik hier als vakantiewerker. Ik kwam in aanraking met NTS doordat mijn broer hier werkte als monteur. Het vakantiewerk beviel zo goed dat ik voor mijn BBL-opleiding niveau twee voor een leer-werkplek heb gekozen bij NTS. Inmiddels ben ik bezig met een niveau drie opleiding en werk ik nog steeds bij NTS. Vier dagen per week werk ik hier als leerling-monteur en één dag per week heb ik theorie.”

Assemblage van een complexe module

“Mijn officiële titel is leerling-monteur. John Vogels is mijn begeleider en trainer. Ik werk met een team van zo’n zeven mensen in de cleanroom aan een complexe module;  een automatische sample loader die wordt gekoppeld aan een elektronen microscoop.

Monteren en testen

“In de totaalmodule worden zo’n 15 á 16 submodules geïntegreerd. Die subonderdelen worden eerst schoongemaakt bij cleaning en daarna krijgen wij ze zodat we de onderdelen kunnen assembleren. De doorlooptijd van het in elkaar zetten van een sample loader, neemt ongeveer één week in beslag en daarna moeten we nog gaan testen.”

Buddy-check om kwaliteit te garanderen

“Voor het testen hebben we een testmodule ter beschikking van onze klant. We testen de bewegingen en we testen het functioneren in vacuüm en onder cryogene omstandigheden met temperaturen van -180 graden Celcius. Ook tijdens het proces gaan we heel erg nauwkeurig te werk. Na het assembleren van de sample loader voeren we een controle check uit. Per module hebben we een checklist om de kwaliteit en ook elkaars werk controleren. Dat houdt ons scherp.”

Stap voor stap groei en meer verantwoordelijkheid

“Toen ik binnenkwam bij NTS ben ik begonnen met een cleanroom-training. Je begint met het assembleren van eenvoudige onderdelen en stapje voor stapje werk je toe naar de moeilijkere onderdelen. Inmiddels ben ik zover dat ik een deel van het werk van mijn voormalig teamleider heb overgenomen. Naast assembleren, verwerk ik onderdelen die niet goed zijn en zorg ik voor de goede onderdelen in de cleanroom. Dat doe ik samen met de quality afdeling. Daarnaast vertegenwoordig ik ons team in een dagelijks overleg met iedereen die bij de module betrokken is.”

Blij met het vertrouwen dat je krijgt

“Ik ben echt blij dat ik dit soort dingen mag doen. John en NTS geven me het vertrouwen en in de loop van de tijd heb ik steeds meer ruimte voor gekregen voor mijn ontwikkeling. Wat ik uiteindelijk wil bereiken, weet ik nog niet echt. Ik doe alles stap voor stap en ik wil het goed afronden. Het leidinggevende aspect spreekt me wel aan. Dat komt vanwege het vertrouwen dat je dan krijgt en de verantwoordelijkheid die je mag nemen om een product goed af te leveren.”

Schoon werken enorme uitdaging

“Uit het werken bij NTS haal ik veel energie. Om deze rol goed te kunnen uitoefenen moet je kunnen omgaan met computers en de betreffende software van een elektronenmicroscoop.Ook moet je niet bang zijn om fouten te maken en die vervolgens op te lossen. Je moet daarnaast goed kunnen communiceren en vooruit kunnen denken. Ik werk graag met m’n handen. Het werk in de cleanroom  spreekt me aan en zie ik als een uitdaging. Je moet goed opletten wat je doet en heel zorgvuldig werken.“

Wil je onze vacatures en blogs direct in je mailbox?

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte

Klik hier voor onze privacy verklaring.