Optische systemen hebben een zeer breed toepassingsgebied en spelen een steeds grotere rol in de halfgeleidermarkt, de analytische en medische markt en de levensmiddelenmarkt. De combinatie van lichtbronnen, optische elementen, nauwkeurige positionering en beeldsensoren maken positionering op submicronniveau mogelijk en uitlijning, metrologie, identificatie en classificatie met behulp van diverse technologieën. Denk daarbij aan lasertriangulatie, interferometrie, diffractie en spectroscopische technologieën met led- en/of laserlichtbronnen, lopend van het EUV-spectrum (extreem ultraviolet) tot het NIR-spectrum (nabij infrarood). De combinatie van optica, elektronica, software en mechanica verlegt de grens van wat mogelijk is, waardoor ongekende toepassingen in steeds kleinere afmetingen mogelijk zijn, waarbij de bruikbaarheid toeneemt en de kosten lager worden.

Naast de al sterke positie van het gebruik van optische systemen voor testen en metrologie in de halfgeleider- en analysemarkt zien we een sterke marktgroei in de fotonica, life sciences en agrifood.

Download ons whitepaper over het ontwikkelen en de productie van een optische navigatie camera

De desktop Scanning Electron Microscope (SEM) van onze klant was een project waarbij we gevraagd werden om de Navcam te ontwikkelen: een ingebouwde navigatiecamera. De micrscope heeft een grote monsterkamer. Onze klant wilde de mogelijkheid om het gehele sample in één keer te overzien om vervolgens in te kunnen zoomen op delen daarvan met de SEM. De SEM is een absoluut hoogwaardig product, waardoor de camera ook van uitstekende kwaliteit moest zijn. In dit whitepaper lees je hoe we erin zijn geslaagd om de camera, genaamd de Navcam, te ontwerpen, ontwikkelen en produceren. 

Vul het formulier in om het whitepaper te downloaden

Photonische Integrated Circuits (PICs)

De trend in photonisch geïntegreerde schakelingen met meerdere on-chip lasers en optische elementen, brengt uitdagingen met zich mee om het hoge aantal optische stromen van en naar de chip toe te brengen. Duren RF connecties worden vervangen door optische connecties. Photonics wordt gezien als de nieuwe elektronica, waar informatie gedragen wordt door photons in plaats van elektronen. Hoewel photonica hoogstwaarschijnlijk elektronica niet volledig zal vervangen, zien wij een sterke groei en combinatie van elektronica en photonische integrated circuits.

 

 

Life sciences

Lab on chip en bio chip technologie dragen bij aan diagnostiek van hoog niveau, waarbij de patient zelfs thuis kan blijven. 85 procent van de gezondheidszorg en ziekenhuizen investeert of is van plan te investeren in het monitoren van patiënten op afstand, volgens marktstudies. In combinatie met deze trends, zien we door de sociale behoeftes een flinke verwachte groei in diagnostiek, IoT, big data en draagbare medische technologie.

 

Agri en Food

De agri en food markt gaat steeds meer richting traceerbaarheid, voedselveiligheid en precisielandbouw met landbouwrobots, waar optische systemen een dominante rol spelen in de groei. De landbouwrobot markt in Nederland groeit naar verwachting met ruim 31% in de periode 2020-2030, volgens een recente marktstudie van ABN AMRO. Sensoren op robots maken inspectie van gewassen en bodemconditie monitoring mogelijk. Precisielandbouw gebruikt technologieën als high-res optische sensoren, gestructureerd en speciaal light en Raman spectroscopie.

 

NTS Optel staat klaar om je te helpen je doel (droom) te bereiken, van idee en conceptontwerp naar prototype en uiteindelijk serie productie.

NTS beschikt over alle vaardigheden die deze 3 markten vereisen: een sterke optische groep, integratie met mechatronica en een softwaregroep voor de big data. NTS heeft meer dan 35 jaar ervaring en heeft zichzelf bewezen op het gebied van halfgeleiders, life sciences en agrifood. Daarnaast neemt NTS deel aan Photon Delta, diverse subsidieprojecten en de “High Tech Equipment aanpak voor AgriFood”.

Binnen ons specialisme van optische systemen beschikken we over de volgende vaardigheden:

 • Ray tracing voor optische ontwerpen
 • Alle voorstelbare optische technieken:
  • Visuele technieken
  • Lasertriangulatie, afstands- en 3D-meting
  • Interferometrie met lasers en wit licht
  • Laserdiffractie
  • (Raman) spectroscopie
 • Vanaf EUV, UV, zichtbereik, NIR tot IR.
 • Elektronicaontwerp
 • Ontwerp van analoge en digitale elektronica
 • Embedded software
 • Ontwerpen en bouwen van de mechanica
 • Implementeren van software voor verwerking, besturing en GUI
Bekijk
informatie in

Meer weten?

Neem contact met ons op via het formulier

Neem contact op