NTS levert Bond3D proceskritische componenten en assemblages in langdurige samenwerking

Bond3D heeft zich in minder dan 7 jaar van een start-up tot een hightech bedrijf ontwikkeld en is nu de toonaangevende fabrikant van 3D-geprinte, hoogwaardige polymeercomponenten. Het bedrijf verricht de assemblage en inkoop van componenten nu in-house en werkt samen met NTS als fabrikant van een hele reeks onderdelen, zoals verschillende proceskritische plaatwerkcomponenten, andere belangrijke gelaste plaatwerkassemblages en de volledige behuizing van hun unieke 3D- printsystemen. We praten met de Supply Chain Manager en de Hardware Lead van Bond3D over de ontwikkeling van het bedrijf, de succesvolle samenwerking met NTS en de roadmap van het bedrijf.

Foto: Van links naar rechts, Jeroen Sprankenis (New Business Development manager bij NTS), Marald Speelman (Teamlead Hardware bij Bond3D) en Hans Pannekoek (Supply Chain Manager bij Bond3D)

Het ervaren technologieteam van NTS biedt actieve ondersteuning aan klanten die werken aan productontwikkeling om hun NPI-project in volledige productie te brengen. Tijdens de pandemie is NTS gaan werken met 3D-printer Bond3D dat alles voor de bouw van hun machines, van de inkoop van onderdelen tot en met de assemblage, in-house verplaatst. Wij leveren hen niet alleen proceskritische componenten, maar ondersteunen en adviseren hun team ook op allerlei gebieden.

Over Bond3D: 3D-printer voor hoogwaardige polymeren

In 2014 begon een duo van vader en zoon een bedrijf dat zich zou specialiseren in de ontwikkeling van 3D-printtechnieken voor hoogwaardige polymeren. Bond3D was het eerste – en momenteel het enige – bedrijf dat 3D-printtechnologie en -systemen ontwikkelde waarmee PAEK/PEEK kan worden geprint zonder de inherente eigenschappen van het materiaal te verliezen: laag soortelijk gewicht, sterkte en corrosieweerstand. Vanwege deze eigenschappen wordt het gebruikt ter vervanging van materialen zoals titanium bij de productie van bijvoorbeeld kritische onderdelen in de hightech halfgeleiderproductie, analytische systemen en medische implantaten. Bond3D ontwikkelt niet alleen disruptieve 3D-printtechnologie, maar bouwt ook de 3D-printmachines om de 3D-geprinte onderdelen te produceren die wereldwijd door toonaangevende hightech bedrijven worden gebruikt.

Foto: Hans Pannekoek en Marald Speelman voor een van de PEEK 3D-printers

Eind 2018 verwierf PEEK/PAEK-fabrikant Victrex na verschillende investeringsrondes een belang in Bond3D. Het bedrijf realiseert zich dat de technologie van Bond3D de meest logische manier is om 3D-geprinte PAEK/PEEK op de markt te brengen. Hans Pannekoek, Supply Chain Manager bij Bond3D, licht dit toe:

"Voorafgaand aan Bond3D waren PAEK/PEEK-productieonderdelen alleen als geëxtrudeerd product beschikbaar en dit betekende dat er veel materiaal 'verloren' ging tijdens het fabricageproces. Additive Manufacturing werd alleen voor prototyping gebruikt. Met onze technologie wordt de hoeveelheid materiaal die wordt gebruikt aanzienlijk vermindert en worden tevens alle vrije vorm-mogelijkheden van 3D-printen benut. Daarnaast maakt de Bond3D-technologie gebruik van eindtoepassingen mogelijk naast conventionele productietechnieken, zoals machinale bewerking of spuitgieten, waarbij vergelijkbare materiaaleigenschappen worden geboden. Het is echt een superieur productiealternatief voor productie met lagere volumes.

Foto: Voorbeelden van 3D-geprinte PEEK-componenten. Copyright: Bond3D

Er zijn natuurlijk allerlei innovatieve toepassingen voor productieonderdelen die met onze technologie worden geproduceerd. Zoals een voorbeeld uit de medische markt waar ik erg enthousiast over ben. Dit is een ruggenwervel van PEEK die is geoptimaliseerd voor zowel transplantatie en over dezelfde sterkte en weerstand tegen vermoeidheid beschikt als metalen biomaterialen.

Machine-ontwikkeling en assemblage in-house halen

Gedurende de eerste twee jaar van het bedrijf werd de 3D-print-technologie gevalideerd. Hierna werkte Bond3D aan de ontwikkeling en realisatie van 3 prototype 3D-printers alvorens een eerste alpha-serie van 8 machines bij een extern bedrijf te bouwen. Vanwege de groeiende vraag naar zijn 3D-printtechnologie is Bond3D de productie van een nieuwe batch van 8 machines gestart waarmee de productiecapaciteit wordt verdubbeld. Voor deze fase haalt het bedrijf alles, van de inkoop van onderdelen tot en met de assemblage, in-house.

NTS levert verschillende proceskritische plaatwerkcomponenten, diverse gelaste plaatwerkassemblages en de volledige behuizing van de printer, evenals grote delen van de aantrekkelijke, premium gepoedercoate buitenkant die u op de verschillende foto's kunt zien. Hans vertelt hoe de samenwerking tussen Bond3D en NTS is geëvolueerd:

Foto: Een close-up van het plaatwerk, het accurate subframe en de belangrijkste proceskamer van de Bond3D-printer, vervaardigd door NTS.

Online werken van introductie tot voorstel

"Toen hij vernam dat we alles in-house gingen verplaatsen, vertelde een van onze contacten ons dat we contact moesten opnemen met NTS. Hij vond dat we goed bij elkaar pasten. Aanvankelijk aarzelden we om met een nieuwe leverancier in zee te gaan omdat de pandemie ons aanzienlijk beperkt, maar we zijn blij dat we het toch hebben gedaan. Op 1 oktober werd het contact gelegd en in de weken daarna hebben we elkaar en de mogelijkheden van NTS leren kennen. Er waren veel overeenkomsten op het gebied van referenties, expertise met betrekking tot de productietechnologie en het klantenbestand. Er was dus genoeg om over te praten. Na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring hebben wij onze eerste offerteaanvraag verstuurd. Als startpunt kozen we voor een middenframe omdat dit een relatief complex onderdeel is vanwege de vele montagegaten, borgringen en lage maattoleranties. Het is een type onderdeel waarmee NTS veel ervaring heeft. Het proces resulteerde in een goed voorstel vanuit commercieel oogpunt.

Vergeet echter niet dat dit op het hoogtepunt van de lockdown was en dat we elkaar niet persoonlijk hadden ontmoet en de productiefaciliteiten van NTS niet hadden gezien. Pas op 17 december bezocht ik de NTS Campus in Eindhoven en de NTS Finish-faciliteit in Bergeijk.  En ik hield er een heel goed gevoel aan over. De opzet van de kwaliteitscontrole, de aandacht voor detail bij de plaatwerkafdeling en de grote verscheidenheid aan aantrekkelijke producten die ze voor toonaangevende OEM's hadden gemaakt, maakten me duidelijk dat het een goede beslissing was.

Twee weken later bevestigden we onze eerste bestelling. We ontvingen de frames begin januari en waren erg onder de indruk van de kwaliteit. Dat was het definitieve bewijs dat we nodig hadden om aan de slag te gaan en hen een hele lijst met verzoeken te sturen. NTS levert nu een brede reeks proceskritische componenten en we kijken uit naar een langdurige werkrelatie."

Foto: De 3D PEEK-printerbehuizing, productie van de behuizing en premium poedercoating door NTS / NTS Finish

Het juiste gesprek (en de juiste gesprekspartner)

Bij Bond3D is Marald Speelman Teamlead Hardware en verantwoordelijk voor de hardware, zowel mechanisch als elektrisch, van de 3D-printers. Hij werkt al vanaf het begin aan de Bond3D-technologie en was aangenaam verrast door de collaboratieve houding van NTS:

"Mijn vertrouwen neemt toe als een leverancier begint met het stellen van de juiste vragen. NTS belt ons gewoon om te praten over bepaalde ontwerpkeuzes en wat we willen te bereiken of om een bepaalde tolerantie-eis te bespreken. Zo weet ik dat ze geen aannames doen en onze ontwerpen en behoeften echt willen begrijpen. Tegelijkertijd hebben ze veel kennis in huis en we zouden wel gek zijn om hun expertise niet volledig te gebruiken om onze ontwerpen te verfijnen en te verbeteren. We nemen dus kennis van relevante bevindingen en verwerken deze in nieuwe versies van het ontwerp.

Foto: Zes 3D PEEK-printers uitgelijnd in de fabriek van Bond3D. Copyright: Bond3D

Het helpt ook dat NTS zoveel ervaring heeft in het werken met hightech OEM's, ze weten echt waar wij het over hebben. Bij vragen over bijvoorbeeld cleanliness brachten ze ons binnen enkele dagen in contact met de juiste mensen. Sindsdien hebben we al twee trainingen over dit onderwerp gevolgd en verwerken we onze nieuwe kennis in onze moduleontwerpen."

Een blik op de toekomst

"Momenteel levert NTS diverse kritische componenten, een groot deel van de plaatwerkdelen en de complete behuizing voor de komende serie van 8 printers. Ons doel is om de komende jaren tientallen machines te bouwen. Op onze huidige locatie passen er 40, maar de vraag is: wanneer gaan we ze bouwen? Dat is sterk afhankelijk van certificeringsprocssen in bijvoorbeeld de medische markt," aldus Marald. "En dat kan een langdurig proces zijn. Daarom werken we nu aan het creëren van een modulair platform dat aan specifieke markteisen kan worden aangepast. De basistechnologie is voor elke machine hetzelfde, maar de modules maken specifieke toepassingen mogelijk door een bepaald niveau van cleanliness of steriliteit mogelijk te maken. Zodra er goedkeuring wordt verleend, zijn wij klaar om de productie op te schalen voor zowel de medische als de halfgeleidermarkt." Voor 2022 en erna zien de toekomst van Bond3D en de samenwerking met NTS er rooskleurig uit. Bond3D verwacht een verdere uitbreiding van de behoefte aan productiecapaciteit en een minimale uitbreiding van 8 systemen per jaar.

NTS kijkt ernaar uit om de komende jaren met Bond3D samen te werken en het opschalen niet alleen als leverancier, maar ook als partner in de wereld van hightech productie te ondersteunen.

Meer weten over ons?

Neem contact met ons op via het formulier.

Neem contact op