De wereldwijde markt voor industrieel digitaal printen is enorm en zal alleen maar groeien. Er gloren dan ook steeds meer toepassingen in productieprocessen die grote voordelen kunnen brengen, bijvoorbeeld het toevoegen van flexibiliteit en verminderen van kosten. Het creëren van concrete oplossingen voor de high complexity, low volume, high mix markten is echter geen sinecure. Dat geldt in het bijzonder voor OEM’s die digital printing niet als technologische core hebben. Juist zij vinden de maximale toegevoegde waarde in NTS als een partner bij de ontwikkeling, productie en het life cycle management van printers en modules.

Grote kansen in grafisch, functioneel en 3D printen

De digital printing projecten bij NTS bevinden zich in verschillende fases, van eerste idee tot en met de daadwerkelijke productie van machines en modules. Ze zijn echter allemaal geboren uit het besef dat digitale grafische, functionele en 3D print-technologie - als stand alone applicatie of processtap - wezenlijke voordelen kan brengen. Zo kun je meer flexibiliteit in productieprocessen bewerkstelligen en kosten reduceren, bijvoorbeeld door het verminderen van het gebruik van materialen. Maar denk ook aan het toevoegen van functionaliteit, het creëren van geheel nieuwe toepassingen en het verduurzamen van de productie. Natuurlijk varieert al die mogelijke winst per case. Maar digitaal printen gaat met de jaren absoluut hele waardeketens in de hightech op zijn kop zetten, in de semicon, kledingindustrie, food, consumer electronics, noem maar op. Dat betekent dat er grote kansen zijn voor machinebouwers die deze nieuwe digitale technologie naar die markten brengen.

Toepassingen

De mogelijkheid om, ook in kleine series, heel nauwkeurig en met grote flexibiliteit materialen aan te brengen leidt in steeds meer industrieën tot het vervangen van traditionele processen. Zo kun je textiel kleuren met een printer in plaats van een verfbad. In de semicon kun je met behulp van printing functionele lagen leggen zoals geleiders of isolatoren. Het printen van een optische structuur die op tv-schermen wordt gelegd maakt het mogelijk om te schakelen tussen een 2D en 3D kijkervaring. Het is denkbaar om bekabeling in auto’s te vervangen door geprinte circuits op carrosserieën. En het laagsgewijs printen van tandprotheses geeft niet alleen een beter resultaat dan het huidige gietproces, maar geeft ook de mogelijk voor het decentraliseren van de productie.

 

Download ons Digital printing whitepaper "Applying cutting-edge technology at industrial scale"


In de afgelopen jaren heeft digitaal printen een vlucht genomen. Ontwikkelingen in inkt- en printtechnologie maken het mogelijk dat functioneel printen in bijna iedere markt kan worden toegepast. In dit whitepaper, delen Roger Paffen (Functional printing Expert) en Shahzad Khan (Senior Business Developer Digital Printing) hun visie op:

  • Ontwikkelingen in de digital printing markt;
  • Functioneel printen en het belang van uptime en yield;
  • Het JetFab platform als geavanceerde R&D en Pre-Productie tool voor inkjet toepassingen op industriële schaal;
  • Partnerships voor de ontwikkeling, productie en assemblage van printing oplossingen;
  • De toekomst van digitaal printen.

 

 

Digital printing revolutie

"Als je het over digitaal printen in de hightech hebt, is het gerechtvaardigd om te spreken over een ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat. Het printen van esthetische en functionele lagen biedt bijvoorbeeld een grote diversiteit aan toepassingsmogelijkheden voor uiteenlopende sectoren. Hetzelfde geldt voor allerhande 3D printing-applicaties. In de praktijk zie je dit soort nieuwe en veelbelovende toepassingen echter nog maar mondjesmaat hun weg naar de markt vinden. Wat dit betreft staan we pas aan het begin van de digital printing revolutie."

 

 

- Wim Steenbergen, Business Manager Digital Printing bij NTS

Wil je meer weten over onze digital printing oplossingen?

Vraag het onze expert Shahzad Khan, Strategic Business Developer Digital Printing

Vraag stellen