Actuering in precisiemachines

 

 

Het actueringsontwerp in mechatronische producten maakt voor de klant het verschil wat betreft toegevoegde waarde. De mechatronische architectuur van een systeem is de drijvende kracht achter de actueringseisen en -specificaties wat betreft technische aspecten zoals nauwkeurigheid, doorvoer, warmteafvoer, bouwvolume, betrouwbaarheid, maar ook andere aspecten zoals maakbaarheid, testbaarheid en kosten.

Vaak overtreft die architectuur de prestaties van commerciële off-the-shelf (COTS-) motoren en is een (semi-)maatwerkontwerp van de actuator nodig. Het hele systeemontwerp heeft er baat bij als een ervaren en vakkundig actuatorontwerpteam aan het projectteam wordt toegevoegd. Kosteneffectiviteit is uiteindelijk het doel wanneer de afweging wordt gemaakt tussen de mate van maatwerk en de complexiteit van het ontwerp.

 

"Of het nu gaat om off-the-shelf of (semi-)maatwerkactuering, wij zorgen ervoor dat de wensen van de klant worden vastgelegd in een kosteneffectief ontwerp en in een robuuste supply chain. Met het oog daarop werken onze ontwerpers tijdens het hele project direct samen met de actuator-supplychain."

- Ivan van der Kroon, Actuator Design Competence Team

Ook als de specificaties veeleisend zijn, kunnen we dankzij onze ervaring en de inzet van creatieve oplossingen, vaak toch nog COTS- of redesigned motoren gebruiken. Wanneer een lineaire motor in een bepaald systeemontwerp bijvoorbeeld niet haalbaar zou blijken te zijn, zou een cogging-vrije servomotor met een spindel met lange levensduur en weinig speling een goed ontwerpalternatief kunnen zijn, op voorwaarde dat de mechanische koppeling aan de dynamische vereisten voldoet. Maar soms zijn maatwerkontwerpen onvermijdelijk. De eerste taak van het projectteam is dan om alle oplossingen te vinden en een grondige afweging te maken van de voor- en nadelen, waarbij ook een risico-inschatting dient te worden gemaakt.

Engineering en productie in huis

NTS heeft een groot aantal actuerings- en productiedisciplines in huis en we werken ook nauw samen met onze partners in de supply chain. NTS beschikt over de nodige expertise op het gebied van precisie-engineering, dynamica, elektromagnetische en thermische analyse, elektrische stroom, hoogspanning, EMI/EMC en productcompliancy (CE). Het bewerken en behandelen van diverse nikkel-kobalt-ijzerlegeringen zoals Invar, Inconel en Mu-metaal gebeurt in eigen huis, evenals de potting, het afdichten en het toepassen van de meest geschikte verbindingstechnieken. NTS is verticaal geïntegreerd als one-stop-shop, waardoor zowel de risico's als de total cost of ownership worden teruggebracht.

Verschillende actuatoren

NTS kan roterende, lineaire en vlakke actuatoren inbouwen. Piëzo-elektrische, pneumatische en hydraulische actuatoren worden ingekocht bij geselecteerde partners. NTS heeft onlangs een speciale microschaalmotor ontwikkeld: een thermische actuator voor micromanipulatietoepassingen. Ook dat is weer een voorbeeld van hoe we voortdurend kennisgrenzen verleggen en de drijvende kracht zijn achter de technologische en kostenplanning van onze klanten en partners.

Relevante competenties

Een voorbeeld van wat wij kunnen is het feit dat wij een optimale actuatorkwalificatiestrategie ontwerpen en implementeren. Daardoor is een analyse mogelijk van de onderliggende oorzaken van problemen die zich voordoen tijdens de kwalificatie, de ontwerpfase en de volumeproductie. Andere competenties zijn een vast onderdeel van het ontwerpproces.

Value Engineering  Cleanliness  Software  System Engineering

Meer weten?

Neem contact met ons op via het formulier

Neem contact op