Additive manufacturing (3D Printing)

 

 

Bij NTS ontwikkelen en produceren we precisie systemen, modules en componenten voor semiconductor, analytical en medische marken. In deze markten  vragen klanten en eindgebruikers om continue verbeteringen van producten. NTS zet zich al sinds 2013 actief in op het gebied van Additive Manufacturing (AM, ook wel bekend als 3D printing), om te kunnen voldoen aan die vraag naar verbetering en om ontwerpen te kunnen realiseren die de functionaliteit van een machine verhogen. Door middel van deelname aan verschillende consortia op het gebied van metaal printing en door het in bezit of gedeeld bezit hebben van verschillende metaal en polymeer printers, hebben we specifieke AM kennis op kunnen bouwen. In deze projecten hebben we ook onderzoek gedaan naar verschillende mogelijke toepassingen van AM en zijn competenties, ontwerprichtlijnen en werkprocessen ontwikkeld. NTS is daarom inmiddels in staat om specifieke klantvragen te beantwoorden en producten te ontwikkelen en produceren. Ondertussen ontwikkelen wij onze competenties verder door, omdat ook de AM technologie zelf nog volop in ontwikkeling is.

Additive manufacturing vs. Substractive Manufacturing

Om complexe machines te realiseren, zijn diverse technieken en competenties nodig. Zo heeft NTS ook een zeer uitgebreid track record, diepgaande kennis en competenties opgebouwd op het gebied van ultraprecisie verspanen en nabewerking  van onderdelen. Deze zogenoemde substractive manufacturing (SM) processen hebben ook beperkingen. Zo ontstaat er afval en zijn er geometrische beperkingen omdat een gereedschap van een CNC machine niet elke gewenste 3D positie van een product in wording kan bereiken.

 

“AM maakt het mogelijk om complexe onderdelen te maken zonder een complexe supply chain.”

- Reinout Veldhuizen, Additive Manufacturing Specialist & Mechanical Design Engineer

 

De voordelen van Additive Manufacturing

Additive Manufacturing als maaktechniek is geen vervanger voor Substractive Manufacturing, maar eerder een toevoeging hierop. Een aantal van de AM voordelen zijn:

 • Stijfheid naar massa ratio; Topologie optimalisatie voor lichte en stijve constructies. Deze ratio is dominant voor bijvoorbeeld de performance van hoog dynamische systemen.
 • Optimalisatie van koelsystemen in machines; AM biedt de mogelijkheid om organische vormen en routes te maken voor bijvoorbeeld geïntegreerde koeling of watermanifolds. Hierdoor kan men andere ontwerpkeuzes maken omwille van betere eigenschappen van flow- en koelprestaties.
 • Reductie van complexe supply chains; AM maakt het mogelijk om producten te combineren en integreren. Voorbeelden hiervan zijn o.a. koelplaten of injectoren die conventioneel gemaakt worden met solderen of lassen en nu kunnen worden geïntegreerd in één AM product. Dit reduceert de complexiteit in de supply chain en kan daarmee kosten en doorlooptijd besparend zijn.

Naast deze algemene voordelen zijn er ook klantspecifieke Additive Manufacturing voordelen en toepassingen te bedenken.

NTS ontzorgt haar klanten bij nieuwe toepassingen van Additive Manufacturing

Naast nieuwe mogelijkheden kan de toepassing van AM ook voor uitdagingen zorgen. Alhoewel  metaalprinten al meer dan 25 jaar oud is, is de toepassing in specifieke producten vaak nieuw. Dit kan vragen oproepen over de materiaaleigenschappen, zoals treksterkte, dichtheid, de porositeit van een onderdeel, reinheid in cleanroom toepassingen of de noodzaak en mogelijkheden tot nabewerking. Door onze uitgebreide ervaring, enerzijds op het gebied van Additive Manufacturing, maar anderzijds ook op het gebied van bijvoorbeeld precisieverspaning, kunnen we onze klanten ontzorgen bij deze vraagstukken.

Ontdek meer over onze competenties op het gebied van:

Precisieverspaning  Cleanliness

Additive Manufacturing en Substractive Manufacturing gaan hand in hand

Productie van onderdelen wordt gedaan door NTS zelf of door, waar nodig, service providers. Voor veel van de toepassingen in de high-tech en precisie equipment ziet men vaak dat naast het Additive Manufacturing proces, ook het product design moet worden aangepast, dat meestal nog nabewerking moet plaatsvinden en dat het product zorgvuldig  gevalideerd en vrijgeven moet worden.

Lees meer over onze expertise in 

Mechanica

Met de kennis op gebied van ontwikkeling en productie en de opgedane kennis in de afgelopen jaren, heeft NTS, in huis, of binnen het partner netwerk de mogelijkheid om de klant te ontzorgen vanaf het eerste idee tot en met de volumeproductie.

Wat bieden wij?

 • Mogelijkheid om vanaf productidee tot met gevalideerd eindproduct het hele traject te kunnen realiseren. Door de vele in-house competenties zijn we in staat in de hele keten van idee tot en met product te ondersteunen;
 • Printen van metalen SST 316L en Aluminium AlSi10mg. Daarnaast ook de mogelijkheid tot het printen van exotische materialen, zoals Maraging steel 1.2709, roestvrijstaal 17-4 ph, Corrax roestvrij vormstaal. Eventueel in samenwerking met partners in ons netwerk.
 • Specifieke AM competenties:
  • Do’s en Don’t’s voor Additive Manufacturing, inclusief ontwerprichtlijnen voor AM
  • Topologie optimalisatie en CFD analyse via FEM

Wat kunt u verwachten?

NTS ontzorgt haar klanten bij specifieke Additive Manufacturing cases door:

 • Proactieve inbreng van onze uitgebreide ervaring in Additive Manufacturing;
 • Het opzetten van en deelname aan verschillende consortia om de innovatie in Additive Manufacturing te versnellen en nog beter toepasbaar te maken voor onze klant;
 • Uitgebreide markt- en applicatiekennis in semiconductor, analytisch, medisch en industriële markten;

Jarenlange ervaring en kennis van maakcompetenties, zoals precisieverspaning.

Meer weten over hoe onze expertise time to market helpt te verkorten?

Vraag het aan één van onze experts

Vraag stellen